Banca centrală a SUA va reduce treptat programul agresiv de stimulare a economiei

Banca centrală a SUA va reduce treptat programul agresiv de stimulare a economiei
Publicat: 20/06/2013, 11:03
Actualizat: 21/03/2019, 11:10

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va începe în acest an să reducă programul agresiv de stimulare monetară a economiei, urmând să renunțe complet la achizițiile de obligațiuni la jumătatea anului viitor, a declarat președintele băncii centrale americane, Ben Bernanke, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Calendarul descris va fi respectat dacă economia SUA și cea globală vor evolua conform cu prognozele Fed, a precizat oficialul într-o conferință de presă, după ședința de politică monetară de marți și miercuri.

Banca centrală a SUA preia din piață în fiecare lună obligațiuni în valoare de 85 miliarde de dolari, pentru a încuraja creditarea, consumul și creșterea economică. Totodată, Fed menține de peste patru ani dobânda de politică monetară în banda 0-0,25%.

Programul de achiziții de obligațiuni a fost introdus în contextul crizei financiare mondiale și reprezintă o măsură fără precedent în istoria de un secol a Rezervei Federale.

„Piețele vor trebui să facă față retragerii acestui sprijin timp de câțiva ani”, comentează pentru Bloomberg Michael Gapen, senior economist la Barclays New York și fost economist la divizia de afaceri monetare a Fed.

Acțiunile au scăzut puternic pe bursa de la New York în urma afirmațiilor lui Bernanke. Indicele Standard & Poor’s 500 a închis în coborâre cu 1,39%, iar Dow Jones Industrial Average a piedut 1,35%, în timp ce piața Nasdaq a scăzut cu 1,12%.

Totodată, valoarea titlurilor de Trezorerie SUA pe piața secundară a scăzut, împingând în sus costurile de finanțare. Astfel, randamentul titlurilor de Trezorerie cu maturitatea la 10 ani a crescut la 2,35%, maximul ultimelor 15 luni. Dolarul s-a apreciat față de euro, în timp ce cotațiile aurului și petrolului au scăzut.

Programul de achiziții de obligațiuni a umflat activele băncii centrale a SUA la nivelul record de 3.410 miliarde de dolari, care subliniază agresivitatea măsurilor de politică monetară adoptate pentru a reduce șomajul, ajuns la cele mai ridicate cote de la Marea Depresiune din anii ’30.

Bernanke, al cărui mandat se va încheia la începutul anului viitor, a arătat că situația din economie s-a îmbunătățit, ceea ce permite Fed să reducă programul de stimulare.

Retragerea totală a lichidității excesive injectate de banca centrală în economie se va desfășura treptat în următorii ani, iar prognoza Fed arată că oficialii nu se așteaptă la reducerea dobânzii de politică monetară până în anul 2015.

Bernanke a avertizat investitorii să nu considere că planul prezentat ar fi inflexibil sau că vreo decizie este definitivă.

„Dacă datele care vor fi prezentate în continuare vor corespunde prognozei, consiliul anticipează că o măsură adecvată ar fi moderarea volumului lunar de achiziți de obligațiuni începând din a doua parte a acestui an”, a declarat președintele Rezervei Federale, făcând referire la prognoza economică moderată a consiliului de politică monetară.

Astfel, dacă situația va continua să se îmbunătățească, Fed anticipează că va „continua să reducă ritmul achizițiilor cu atenție, în etape, în cursul primei jumătăți a anului viitor, încheind programul la jumătatea anului”, a continuat oficialul.

La vârful crizei, în octombrie 2009, prețurile locuințelor scăzuseră cu 35% în ultimii 6 ani, iar șomajul din SUA a ajuns la 10%, situație care a declanșat cea mai amplă reformă a cadrului de reglementare a sistemului financiar din ultimele opt decenii, precum și măsuri fără precedent din partea băncii centrale.

Prognoza moderată a Fed vizează o creștere economică de 3-3,5% anul viitor, însoțită de scăderea șomajului la 6,5-6,8%, de la 7,6% în luna mai.

Media estimărilor economiștilor contactați de Bloomberg indică pentru Statele Unite o creștere economică de 1,9% în acest an și 2,7% în 2014.

Reducerea programului de stimulare și degrevarea bilanțului Fed fără a tulbura piețele este una dintre cele mai dificile provocări pentru succesorul lui Bernanke, dacă actualul guvernator nu va fi desemnat pentru cel de-al treilea mandat de patru ani.

Președintele Barack Obama a declarat recent că Bernanke a petrecut „mai mult timp decât a dorit” în funcție, un semnal că șeful Fed va fi schimbat.

Bernanke a afirmat încă din 22 mai că Rezerva Federală va începe să restrângă programul de stimulare dacă va constata o îmbunătățire sustenabilă a situației economice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...