Banca Transilvania se uită și la Garanti Bank, în plin proces de achiziție a Bancpost

Banca Transilvania se uită și la Garanti Bank, în plin proces de achiziție a Bancpost
Publicat: 06/10/2017, 01:07

Au fost ceva discuții, dar nu fac nimic (Garanti) până anul viitor, a menționat pentru ZF o sursă de pe piața bancară. Discuțiile dintre cele două părți ar putea fi mai ușoare, având în vedere că CEO-ul Băncii Transilvani este Omer Tetik, cu origini turcești.

Garanti Bank este controlată de unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, unde principalul actionar este gigantul spaniol BBVA, una dintre cele mai importante bănci ale Europei. De mai mult timp, BBVA analizează operațiunile bancare din România ale Garanti, care nu au o masă suficientă pe măsura ambițiilor spaniolilor. Pentru a conta într-o piață unde activează, BBVA are ca țintă primele 3 poziții, condiție pe care Garanti Bank România nu o îndeplinește.

La finalul lui 2016, Garanti Bank România avea active de 8,9 mld. lei (1,9 mld. euro), în scădere față de 2015, când a avut active de 9,5 mld. lei, cu o cotă de piață de 2,5%.

Banca Transilvania este în plin proces de negociere pentru achiziția Bancpost, numărul 9 pe piață, cu o cotă de 2,9%. După succesul înregistrat prin achiziția Volksbank în 2015-2016, care a propulsat-o pe locul 2 în România, cu o cotă de piață de 13%, Banca Transilvania mai vrea să cumpere bănci, pentru a-și crește poziția și poate de a ajunge numărul unu în România.

MAI MULTE PE ZIARUL FINANCIAR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase