BANI. Vești proaste, Ministerul Finanțelor a stabilit cel mai mare deficit bugetar din ultimii ani! Economia României riscă să se scufunde în 2020!

Redactor:
Gandul
BANI. Vești proaste, Ministerul Finanțelor a stabilit cel mai mare deficit bugetar din ultimii ani! Economia României riscă să se scufunde în 2020!
BANI. Ministerul Finanțelor are vești proaste. Florin Cîțu a pregătit pentru 2020 un deficit bugetar de 6,7% din PIB! / Sursa FOTO: fanatik.ro

Vești proaste vin de la Ministerul Finanțelor Publice. MFP anunță că deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019.

Programul de convergenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice spune că deficitul de 6,7% din PIB este atât de mare din cauza majorării cheltuielilor la 39,5% din PIB şi a veniturilor la 32,7% din PIB.

„Estimările privind veniturile şi cheltuielile bugetare sunt afectate de perspectivele privind desfăşurarea crizei de sănătate publică şi implicaţiile economice ale acesteia. În acest context, deficitul bugetar ESA prognozat pentru finalul anului 2020 este de 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019”, se arată în documentul citat.

Veniturile bugetare totale sunt estimate să crească de la nivelul de 31,7% din PIB în anul 2019 la un nivel de 32,7% din PIB în anul 2020, în special pe baza creşterii ponderii în PIB a contribuţiilor sociale şi a categoriei altor venituri.

Scad veniturile din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii

În ceea ce priveşte celelalte categorii de venituri, cele din impozitele curente pe profit şi venit sunt prevăzute să rămână la acelaşi nivel ca în 2019, respectiv de 4,8% din PIB,în timp ce veniturile din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii vor înregistra o scădere cu 0,1% în 2020.

Proiecţiile veniturilor bugetare pentru anul 2020 au la bază evoluţia pozitivă moderată a fondului de salarii şi scăderea consumului privat estimate în contextul crizei pandemice.

Pe de altă parte, dinamica estimată pentru cheltuielile bugetare pentru 2020 este mai amplă, fiind prevăzută o creştere a cheltuielilor cu aproximativ 3,5%, de la un nivel de 36% din PIB în 2019 la 39,5% din PIB în 2020. „Această creştere are la bază majorarea semnificativă a ponderii transferurilor sociale în PIB cu 1,4%, până la un nivel de 13,2% din PIB în 2020, precum şi creşterea ponderii subvenţiilor de la 0,4% din PIB la 1,2% din PIB”, susţin reprezentaţii MFP.

Conform precizărilor Eurostat, cheltuielile cu şomajul tehnic şi asistenţa socială legată de pandemia Covid-19 au fost înregistrate pe clasificaţia ESA ca subvenţii pe producţie. Creşteri sunt înregistrate şi la celelalte categorii de cheltuieli, MFP menţionând creşterea ponderii cheltuielilor salariale cu 0,4% şi creşterea formării brute de capital fix cu 0,3%.

A fost declanşată procedura de deficit excesiv

Potrivit MFP, pentru România a fost declanşată procedura de deficit excesiv (EDP) deoarece deficitul ESA a depăşit pragul stabilit de Pactul de Stabilitate şi Creştere de 3% din PIB în anul 2019.

Concomitent, Comisia Europeană a declanşat Clauza generală derogatorie, care permite statelor membre sa devieze de la ţintele fiscal bugetare stabilite, iar costurile generate de pandemia Covid-19 să primească un tratament special. În practică acest lucru înseamnă că România va fi evaluată privind atingerea ţintei EDP prin excluderea costurilor generate de Covid-19.

Inchide