BCE își epuizează armele în lupta contra crizei – analiști

BCE își epuizează armele în lupta contra crizei - analiști
Publicat: 02/05/2012, 17:28
Actualizat: 09/06/2012, 01:34

Banca Centrală Europeană (BCE) va menține joi dobânda cheie la 1% și va continua să evalueze efectul lichidităților de peste 1.000 miliarde euro introduse în sistemul bancar, au declarat analiști pentru CNBC, avertizând că BCE își epuizează capacitatea de a combate criza datoriilor.

Împrumuturile din decembrie și februarie prin care BCE a finanțat băncile de la periferia zonei euro cu peste 1.000 miliarde de euro au fost bine primite de mulți analiști, care au considerat că au stabilizat sistemul bancar european și au împiedicat o criză a creditelor.

„Datele economice recente sunt mixte, însă nu atât de slabe încât să determine o nouă reducere de dobândă. BCE rămâne în regiumul «așteaptă și vezi», întrucât evaluează impactul celor două operațiuni de refinanțare pe termen lung”, au afirmat analiști ai Danske Bank.

Inflația se menține la un nivel ridicat, ca urmare a avansului prețurilor la energie, și reduce, de asemenea, probabilitatea unei scăderi a dobânzii.

În schimb, piețele financiare vor urmări cu atenție comentariile președintelui BCE, Mario Draghi, pentru indicii privind noi măsuri de stimulare a creșterii economice în zona euro.

Îmbunătățirea indicatorilor economici la începutul anului a crescut speranțele că zona euro iese din criză, însă date mai recente arată că opt state din uniunea monetară se află în ptrezent în recesiune, în timp ce altele au o creștre slabă.

Problemele economice au determinat tot mai mulți politicieni să ceară o concentrare pe creștere și nu doar pe măsuri de austeritate.

Draghi s-a pronunțat chiar pentru un „pact de creștere” care să completeze pactul fiscal, semnat de majoritatea țărilor UE în martie. Acordul semnat vizează menținerea deficitelor bugetare sub control, însă criticii afirmă că recurgerea la austeritate fiscală în timpul unei perioade de recesiune agravează situația.

Accentul pus pe creștere a declanșat speculații privind o posibilă reducere a dobânzii de politică monetară în iunie, însă analiștii Danske Bank nu sunt de acord.

„Nu împărtășim această interpretare. În opinia noastră, concentrarea lui Draghi pe creștere este o aluzie către liderii politici din zona euro că BCE va susține investițiile publice în proiecte de infrastructură. În ultimele zile s-a sugerat că că aceste proiecte ar putea fi finanțate prin intermediul Băncii Europene pentru Investiții”, potrivit Danske Bank.

Creștere puternică a randamentelor obligațiunilor unor țări de la periferia zonei euro, mai ales ale Spaniei, după ce S&P a retrogradat țara pentru a doua oară în acest an, a lăsat investitorii în obligațiuni întrebându-se dacă BCE va interveni pentru calmarea pieței.

„În opinia noastră, BCE nu va ezita să intervină din nou dacă tensiunile din piață vor deveni mai puternice. Totuși, nu toate armele BCE sunt la fel de ascuțite precum erau odată”, a afirmat analistul ING Carsten Brzeski.

Analistul consideră că noi operațiuni de refinanțe pe termen lung ar fi singurul instrument eficient al BCE, chiar dacă va crea disensiuni în conducerea băncii. Analiștii Danske Bank afirmă însă că licitația de fonduri nelimitate pe trei ani din februarie a încheiat procesul de relaxare monetară.

Cancelarul german Angela Merkel și-a menținut opoziția față de noi măsuri BCE de stimulare a economiei, iar deciziile de până în prezent au generat tesniuni în conducerea băncii, notează CNBC. Recent, cancelarul a afirmat, însă, că Germania este de acord cu creștere a resurselor BEI pentru combaterea crizei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”