BCR a sesizat DIICOT de falsuri în dosarele a patru firme din Călărași, Oltenița și București

BCR a sesizat DIICOT de falsuri în dosarele a patru firme din Călărași, Oltenița și București
Publicat: 01/11/2012, 13:50
Actualizat: 21/03/2019, 12:21

BCR a sesizat DIICOT în trimestrul al doilea că a descoperit existența unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călărași, Oltenița și București, și arată că activitatea băncii continuă în mod normal, informează Mediafax.

„BCR a sesizat DIICOT, în trimestrul II 2012, că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existența unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călărași, Oltenița și București. Cei câțiva salariați ai băncii implicați în aceste cazuri au fost concediați. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora și a altor persoane din afara băncii. Banca își continuă activitatea normal, ca principal finanțator al economiei românești. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor. BCR a reușit să prevină producerea de noi fraude în caz având proceduri antifraudă complexe și personal specializat”, se arată într-un comunicat al BCR.

Banca menționează că analizele de credit au la bază documente emise sau confirmate de companii, instituții și persoane autorizate.

„Băncile depun toate diligențele, potrivit normelor și regulamentele în vigoare, să reconfirme autenticitatea și corectitudinea documentelor și informațiilor respective. Dacă aceste documente conțin informații și afirmații false răspunderea revine instituțiilor și persoanelor respective. Salutăm eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bine pe parcursul cercetărilor pentru elucidarea cazului, începând din luna mai 2012”, se mai spune în comunicat.

DIICOT audiază, joi, o sută de persoane, între care angajați ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora in București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Activitatea infracțională a fost sprijinită de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreședinte al unei unități bancare, Mihai Grigoroiu, Roșu Cătălin Ionuț și Atanasiu Andrei, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și Diaconescu Florian Dragoș.

Ministerul Economiei a anunțat că Șaramet a fost suspendat din funcție în urma anchetei inițiate de DIICOT, iar în cazul celor trei angajați ai Ministerului Economiei cercetați în același dosar ministrul a decis încetarea activității în funcțiile ocupate.

BRD a arătat că activitatea instituției de credit nu este afectată de ancheta DIICOT privind posibile fraude bancare, investigație în care apare și numele directorului general adjunct al instituției de credit, Claudiu Cercel, reprezentanții băncii menționând că vor furniza autorităților orice informație necesară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912