Brexit a adus Londra după New York în clasamentul principalelor centre financiare globale

Redactor:
Teona Tomoiaga
Brexit a adus Londra după New York în clasamentul principalelor centre financiare globale
Incertitudinile privind Brexitul au ajutat, anul trecut, New York-ul să depășească Londra, devenind principalul centru financiar al lumii, iar anul acesta decalajul între cele două orașe s-a adâncit în acest context, notează Financial Times (FT).

Deși exodul angajaților din sectorul financiar preconizat în lunile de după votul Brexit nu s-a înregistrat, băncile și alte companii de servicii financiare au fost reticente în privința investițiilor, din cauza lipsei de certitudine în ceea ce privește modul în care își vor putea conduce afacerile, se arată într-un raport al firmei de consultanță Z/Yen.

În urma acestor evoluții, au beneficiat și alte orașe din Europa, inclusiv Dublin, Frankfurt, Amsterdam, Paris, care au atras firmele ce și-au stabilit sedii în UE, pe fondul temerilor că dreptul de pașaport ar putea să nu fie prelungit după Brexit.

„Londra rămâne pe locul al doilea, dar semnalele pentru viitor sunt îngrijorătoare, centrele financiare din Asia și alte centre din Europa înregistrând o creștere solidă”, a apreciat Michael Mainelli, președintele Z/Yen. „Incertitudinile politice, Brexitul, războaiele comerciale și turbulențele geopolitice cauzează multă volatilitate în principalele centre financiare globale”, a completat acesta.

Conform tendințelor actuale, centrele financiare din Paris și China sunt pe cale să depășească Londra în următorii doi ani, mai arată sursa citată. În actualul clasament al principalelor centre financiare globale, Parisul a urcat mai mult de zece locuri, ajungând pe locul patru în Europa, după Londra, Zurich și Frankfurt.

Toate orașele din topul principalelor cinci centre financiare globale au pierdut teren în ultimele clasamente, în timp ce Shenzhen, Sydney și Dubai și-au îmbunătățit poziția.

 

×
Inchide