Bursa a revenit pe creștere ușoară, însă rulajul a rămas redus

Bursa a revenit pe creștere ușoară, însă rulajul a rămas redus
Publicat: 09/08/2012, 11:37
Actualizat: 22/03/2019, 06:56

Bursa a crescut ușor, cu 0,35%, la debutul ședinței de joi, după două zile consecutive de corecții, însă rulajul a continuat să fie redus, fiind asigurat doar de transferuri cu acțiuni emise de 17 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii și la secțiunea titlurilor internaționale, informează Mediafax.

Majoritatea indicilor au revenit pe creștere ușoară, piața fiind în continuare corelată cu evoluția burselor externe, care s-au întors pe verde.

Astfel, la ora 10:20, indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni, a avansat cu numai 0,35%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,43%. Indicele BET-XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea.

În creștere ușoară, cu 0,41%, a deschis ziua și indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acțiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

În același timp, indicele BET-FI, al acțiunilor celor cinci SIF-uri și al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,71%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,2%.

Înaintea deschiderii ședinței bursiere, BVB a decis să oprească acțiunile Oltchim (OLT) de la tranzacționare pentru „menținerea unei piețe ordonate și a asigurării accesului egal la informația necesară deciziei de a investi”, fiind așteptat un anunț privind privatizarea.

Marile burse vest-europene au deschis ziua în scădere cu până la 0,5%, după ce marți au înregistrat a treia ședință consecutivă de creștere, ca urmare a rezultatelor peste așteptări ale companiilor.

În primele 20 minute ale ședinței, investitorii de la BVB au realizat transferuri de numai 768.000 de lei (170.000 de euro), valoare cu % sub rulajul de la debutul ședinței precedente, de 974.000 de lei (214.000 de euro). Lichiditatea pieței a fost susținută în principal de acțiunile Erste (283.000 de lei) și de titlurile SIF Transilvania (230.000 de lei).

Acțiunile băncii austriece au avansat cu 1,79%, la 68,2 lei, iar titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 1,01%, la 0,49 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piață au consemnat un rulaj de doar 46.000 de lei, iar prețul a urcat cu 0,78%, la 0,5195 lei.

Acțiunile Oltchim (OLT) sunt în continuare suspendate de la tranzacționare. Titlurile au fost oprite de la transfer încă dinaintea ședinței de miercuri, pentru „menținerea unei piețe ordonate și a asigurării accesului egal la informația necesară deciziei de a investi”, fiind așteptat un anunț privind privatizarea companiei. Oltchim nu a transmis încă niciun comunicat către Bursă.

Conform unui memorandum al Guvernului, conversia în acțiuni a datoriei Oltchim față de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului va fi efectuată până la finele lunii august, iar licitația de vânzare a acțiunilor deținute de stat la combinatul chimic va fi organizată până la 15 septembrie.

Marile burse europene au deschis ziua în creștere ușoară, cu până la 0,6%, urmând evoluția piețelor din Asia după ce unele date din China au indicat noi măsuri de stimulare a acestei economii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?