Alexandra Pele
03.08.2012
Financiar

Călătoriile cu metroul se scumpesc cu până la 50% începând de sâmbătă. Metrorex: La noi, o călătorie costă 40 de euro cenți, iar la Roma 1,5 euro

Călătoriile cu metroul se scumpesc cu până la 50% începând de sâmbătă. Metrorex: La noi, o călătorie costă 40 de euro cenți, iar la Roma 1,5 euro
Cartelele de călătorie cu metroul se vor scumpi începând de sâmbătă, 4 august, cu excepția celor cu patru călătorii și a abonamentelor de o zi, a anunțat Metrorex vineri.

Metrorex va majora sâmbătă tarifele de călătorie cu metroul, cea mai mare creștere urmând să fie operată la cartelele de 10 călătorii, care se vor scumpi cu 50%, de la 10 lei la 15 lei, în timp ce tarifele la cartela cu două călătorii și la abonamentul de o zi vor fi menținute la 4 lei și 6 lei, a anunțat operatorul.

Noile tarife anunțate de Metrorex:

♦ cartela cu 2 călătorii – 4 lei
♦ cartela cu 10 călătorii -15 lei
♦ abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii – 20 lei
♦ abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii – 60 lei
♦ abonament lunar cu 62 de călătorii – 50 lei
♦ abonament de o zi – 6 lei

Astfel, cartelele cu 10 călătorii se vor scumpi cu 50%, de la 10 lei la 15 lei, abonamentele săptămânale cu număr nelimitat de călătorii se vor scumpi cu 33%, de la 15 lei la 20 de lei, abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii se va scumpi cu 20%, de la 50 de lei la 60 de lei, iar abonamentul lunar cu 62 de călătorii se va scumpi cu 42%, de la 35 de lei la 50 de lei.

Prin urmare, costul unei călătorii prin utilizarea cartelei de 10 călătorii se va majora de la un leu, la 1,5 lei, cel al unei călătorii prin utilizarea abonamentului săptămânal cu număr nelimitat de călătorii se va majora de la 1,07 lei la 1,43 lei, cel al unei călătorii prin utilizarea abonamentului lunar cu număr nelimitat de călătorii se va majora de la 0,77 lei la 0,92 lei, iar costul unei călătorii prin utilizarea abonamentului lunar cu 62 de călătorii de la 0,56 lei la 0,80 lei.

Cartelele de călătorie cu metroul achiziționate până la data de 3 august 2012 inclusiv pot fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate înscrisă pe cartelă.

Printre motivele invocate de reprezentanții Metrorex pentru majorarea prețurilor se află și discrepanța mare între costul unei călătorii cu metroul în România și cel al unei călătorii din străinătate.

„Prin comparație cu alte administrații de metrou, prețul actual la călătoria cu metroul din București este de circa 40 de euro cenți față de alte administrații de metrou în care prețul cel mai scăzut la călătoria cu metroul este peste un euro/călătorie (exemplu: Budapesta – 1,14 euro, Roma – 1,5 euro, Madrid – 1.5 euro, Berlin – 3,10 euro, Londra – 2,53 euro)”, se arată în comunicatul oficial.

Totodată, Metrorex menționează că ajustarea tarifelor a stat la baza construcției echilibrate a bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, în contextul măsurilor și țintelor stabilite în relația cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială (BM) și Comisia Europeană (CE).

Precedenta scumpire a fost operată de Metrorex în urmă cu un an, tot la începutul lunii august.

 

Inchide