Când va intra în vigoare reducerea CAS. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu: „Acea gaură nu are cum să fie de 5 miliarde de lei”

Când va intra în vigoare reducerea CAS. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu: Acea gaură nu are cum să fie de 5 miliarde de lei

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, nu mai este atât de sigură că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator va fi aplicată din acest an, reiterând faptul că, personal, și-ar dori ca măsura să se aplice „cât mai curând”.

„CAS este în acest Cod Fiscal rescris, legea de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale se va duce în Parlament și sper ca ea să fie aprobată și să intre în vigoare cât mai curând posibil (…) Depinde de Parlament , cât de repede o promulgă președintele, dacă ajunge la Curtea Constituțională, deci nu depind de mine aceste lucruri”, a declarat vineri ministrul Ioana Petrescu la un seminar pe tema Codului Fiscal organizat de Ziarul Financiar. Ministrul Finanțelor a promis că varianta rescrisă a Codului Fiscal va fi „cât mai apropiată de dorințele contribuabililor”.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a contestat calculele Consiliului Fiscal care arătau că impactul reducerii CAS este de aproximativ 5 miliarde de lei, la nivelul anului viitor.

„Au fost discuții cum se acoperă mărețul gol de 5 miliarde de lei. Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, decât dacă niciun angajator nu folosește banii pe care îi are in plus să creeze investiții, decât dacă acel angajator ia acei bani în plus și îi pune la saltea. Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puțin pentru că există efecte pozitive în economie”, a mai declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu.

Consiliul Fiscal a atras atenția, într-un document publicat joi, că proiectul de rectificare a bugetului nu cuprinde nici o mențiune a modului în care va fi compensată reducerea CAS, dacă aceasta va fi aplicată anul acesta. Mai mult, sursa de acoperire a celor 850 de milioane de lei – care reprezintă impactul pe anul acesta al reducerii CAS -, respectiv veniturile suplimentare din taxa pe stâlp, au fost deja „prinse” în actuala formă a bugetului, ceea ce înseamnă că Executivul va fi nevoit să găsească alte soluții dacă dorește să scadă CAS-ul din octombrie fără a depăși ținta de deficit, de 2,2% din PIB.

„Consiliul fiscal reamintește că proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 puncte procentuale a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de Președinte. Având în vedere că nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului fiscal mai sus menționate preciza ca sursă de acoperire a impactului pentru anul curent încasările suplimentare din impozitul pe construcții speciale, iar aceasta din urmă sunt deja prinse în forma curentă a bugetului rectificat fără a conduce la o diminuare a deficitului bugetar, Consiliul fiscal atrage atenția că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere inițial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ținta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare”, se arată în Opinia Consiliului fiscal cu privire la Raportul semestrial privind situația economică și bugetară și proiectul de rectificare a bugetului consolidat pe anul 2014, document publicat joi.

Consiliul fiscal a avertizat că în urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, fără măsuri de compensare a impactului financiar, există riscul de înregistrare a unui derapaj major în politica fiscal-bugetară din 2015 și chiar apropierea deficitului bugetar de pragul de declanșare a procedurii de deficit excesiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?