Care sunt cele cinci orașe unde prețul mediu al locuințelor a crescut în februarie cu 1,3% față de anul trecut

Care sunt cele cinci orașe unde prețul mediu al locuințelor a crescut în februarie cu 1,3% față de anul trecut
Publicat: 12/03/2013, 11:57
Actualizat: 21/03/2019, 00:23

Prețul mediu al apartamentelor noi și vechi din cinci mari orașe din România a crescut cu 0,5% în luna februarie față de ianuarie, diferența față de perioada similară a anului trecut fiind de 1,3%, pe fondul reducerilor înregistrate pe piața nouă și a unei majorări în cazul unităților vechi, informează Mediafax.

Prețul mediu la care sunt scoase la vânzare locuințele în cele cinci mari orașe analizate a crescut astfel la 973 de euro pe metru pătrat, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

„Trendul general crescător al prețurilor consemnat luna trecută a fost dictat, într-o proporție însemnată, de scumpirile consemnate de locuințele din blocurile construite înainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari orașe analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; în contrapunct, scăderi notabile au fost consemnate de unitățile locative noi din trei centre urbane. În ciuda discuțiilor legate de lansarea programului Noua Casă, care ar urma să scoată apartamentele vechi din cursa finanțărilor co-garantate de către stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arată deloc dispuși să-și reducă pretențiile. Chiar dimpotrivă”, se arată într-un comunicat.

În Capitală, prețul mediu a scăzut cu 1,5% în februarie față de ianuarie și cu 4,3% comparativ cu aceeași lună din 2012, ajungând la 1.099 de euro pe metru pătrat. Bucureștiul este, de altfel, singurul oraș în care apartamentele vechi nu s-au scumpit în ultima lună, prețul mediu cerut pe acest segment menținându-se la nivelul atins în luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe metru pătrat util. Față de perioada similară a anului precedent, valoarea actuală este cu 4,4% mai mică. Pe segmentul apartamentelor noi din Capitală însă, în ultima lună a avut loc o scădere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru pătrat util. Acest preț este cu 7,3% mai redus decât cel cerut în urmă cu 12 luni.

În Brașov, prețul mediu cerut pentru apartamentele vechi și noi s-a menținut constant în ultima lună, la 862 de euro pe metru pătrat, ceea ce marchează un avans de 0,5% față de acum 12 luni. Locuințele construite înainte de 1990 s-au scumpit în februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu februarie 2012, nivelul actual este cu 0,9% mai mic. Pe de altă parte, prețul mediu cerut pentru apartamentele nou-construite în acest oraș a scăzut cu 2,3% în ultima lună, de la 952 la 930 de euro pe metru pătrat. Brașovul este singurul oraș în care apartamentele noi sunt mai scumpe acum decât anul trecut, diferența fiind de 5,6%.

Prețurile locuințelor noi și vechi din Cluj-Napoca au consemnat un avans de 2,8% în ultima lună, la 905 euro pe metru pătrat. Față de februarie 2012 prețul este cu 3,1% mai mic. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,8% față de nivelul de 962 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie. Spre comparație, în perioada similară a anului trecut locuințele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine. Pe de altă parte, Cluj-Napoca este orașul în care locuințele noi s-au scumpit cel mai mult în ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe metru pătrat, cu 5,7% mai mult decât în februarie (808 euro pe metru pătrat), dar cu 2,6% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2012.

În Constanța, apartamentele s-au scumpit în ultima lună cu 1%, la 874 de euro pe metru pătrat, diferența față de februarie 2012 fiind de 4,7%, în scădere. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat în ultima lună cu 0,6%, de la 861 la 866 de euro pe metru pătrat. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul actual este cu 5,3% mai mic. Orașul de la malul mării este al doilea care a consemnat scumpiri și pe segmentul locuințelor noi. Prețurile acestora au crescut în ultima lună cu 2,5%, de la 882 la 904 euro pe metru pătrat util. Diferența față de aceeași perioadă a anului trecut este de 2,9%, în scădere.

Locuințele din Timișoara au consemnat în februarie un declin al prețurilor de 0,6%, la 787 euro pe metru pătrat, valoare cu 4,1% mai redusă față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,8% față de pragul de 771 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie. Valoarea actuală este cu 3% mai mică decât în februarie 2011. La polul opus, orașul de pe Bega este cel care a consemnat cel mai mare declin al prețurilor pe segmentul apartamentelor noi, respectiv 5,9% în ultimele 28 de zile, de la nivelul de 879 de euro consemnat în prima lună a anului. Prețul actual, de 827 de euro pe metru pătrat util, este cu 9% mai mic decât în urmă cu 12 luni. Timișoara este, astfel, orașul în care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult în ultimul an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice