Cât au cheltuit românii în CEL MAI AGLOMERAT weekend de pe litoral. Bugetul mediu pentru minivacanța de Sfânta Maria

Cât au cheltuit românii în CEL MAI AGLOMERAT weekend de pe litoral. Bugetul mediu pentru minivacanța de Sfânta Maria

Bugetul mediu pentru acest sfârșit de săptămână, cel mai aglomerat de pe litoralul românesc, a fost de 300 de euro, de persoană, inclusiv cazarea, potrivit estimărilor ANAT, care apreciază că gradul de ocupare mediu, pe stațiuni, în aceste zile a fost de 95%, iar în Mamaia acesta s-a apropiat de 100%.

Per total, turiștii aflați pe litoral în minivacanța de Sfânta Marie au cheltuit aproximativ 42 de milioane de euro, sumă în care sunt incluse și costurile de cazare, reiese din calcule făcute de Gândul pe baza datelor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Dragoș Răducan, vicepreședinte FPTR, spune că sunt stațiuni pe litoral în care locurile de cazare nu s-au ocupat în totalitate. „Nu există grad de ocupare de 100%. Eu mă aflu chiar acum în Olimp, iar la hotelul unde sunt cazat sunt încă locuri de cazare libere. Am prieteni care azi (vineri n.n.) au găsit locuri de cazare în Mamaia”, a spus acesta.

Potrivit lui, acesta a fost cel mai aglomerat sfârșit de săptămână de pe litoral, pentru că multe persoane au vrut să profite de ziua liberă de Sfânta Maria.

Numărul turiștilor care se pot caza pe litoral, în structuri clasificate sau la negru, nu poate depăși 150.000, susțin patronatele din turism, care dezmint astfel informațiile vehiculate în media, potrivit cărora în weekend-ul trecut au fost în stațiunile de la malul mării circa 250.000 de turiști.

Din datele Autorității de Turism reiese că, de exemplu, la Costinești sunt mai puțin de 12.000 de locuri, la Mamaia, 21.532, la Neptun – 9.147, la Năvodari – 8.720, la Vama Veche – 1.036, la Eforie Nord și Eforie Sud, aproape 20.000, iar la Saturn – 5.425.

85 de lei pe zi, meniul mediu zilnic al unei persoane la mare

Dragoș Răducan, vicepreședinte FPTR, estimează că în această perioadă pe litoral cheltuielile cu mâncarea pe zi sunt, în medie, de 85 de lei de persoană, ajungând însă la 200-300 de lei la terasele din Mamaia.

„Aici în Olimp unde mă aflu prețurile la mâncare sunt acceptabile. Sunt acele meniuri fixe de 15 lei cu două feluri de mâncare și desert. O bere la draft este 3-5 lei. Aceeași mâncare în Mamaia este de două ori mai scumpă. Depinde de gradul de fițe al fiecăruia”, comentează Răducan.

„În Mamaia, unde turiștii sunt mai cu dare de mână, prețul unei singure mese poate depăși 100 de lei, în funcție de categoria restaurantului, iar o sticlă de vin costă, în medie, 40 de lei. Aici, pe plajă, se pot servi băuturi fine, șampanie sau cocktailuri elaborate, care au prețuri pe măsură. Restaurantele din Mamaia sunt pe toate gusturile: italian, chinezesc, libanez, pescăresc etc., iar ca noutate, în acest an a apărut și un restaurant cu produse bio”, a declarat, pentru Mediafax, Dragoș Răducan.

El a adăugat atunci că, la nivelul întregului litoral, magazinele alimentare din stațiuni practică prețuri mai mari cu 20-40% față de cele din alte zone ale țării. „Cei mai căștigați sunt turiștii care au ales all inclusive sau au masa inclusă în pachetul de servicii”, a mai spus oficialul FPTR.

Din septembrie, sejururi mai ieftine cu 60%

Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Federația Patronatelor din Turism și Asociația de Promovare Litoral-Delta Dunării desfășoară în perioada 18 – 31 august programul „Zile Gratuite de Vacanță 2014” pentru turiștii care vor să petreacă o vacanță pe litoral în condiții avantajoase de preț.

Astfel, programul cumulează oferte de tipul „plătești cinci nopți și stai șase” sau „plătești șase nopți și stai șapte”.

Pachetele pornesc de la 518 lei/persoană, cu mic dejun, pentru șase nopți de cazare și una gratuită, la un hotel de două stele din stațiunea Venus, de la 822 de lei/persoană, cu mic dejun, pentru cinci nopți de cazare și una gratuită, la un hotel de trei stele din Eforie Nord și de la 975 de lei/persoană, cu mic dejun, pentru șase nopți de cazare și una gratuită, la un hotel de patru stele din stațiunea Mamaia.

Pachetele din programul „Zile Gratuite de Vacanță 2014” se regăsesc în ofertele majorității agențiilor de turism membre ANAT.

Pe de altă parte, Mirela Mihalcea, directorul unui hotel din Mamaia, spune că în toate sfârșiturile de săptămână, începând de la finele lunii iulie, hotelul a fost ocupat integral.

„Noi, fiind un hotel mic, toate week end-urile începand din 24 iulie au fost așa, nu am mai avut locuri. Acum nicăieri în Mamaia nu mai sunt locuri”, a spus Mihalcea.Aici cazarea pentru două persoane costă acum 500 de lei, cu mic dejun, turiștii au acces gratuit la fitness și piscină. Pentru 5 nopți cazarea costă 2.000 de lei, iar pentru 7 nopți cazarea pentru 2 persoane este 2.800 de lei.

Din septembrie, tarifele practicate de hotel scad cu până la 60%. „Pentru că septembrie se anunță călduros, vrem ca și cei cu bugete mai mici să se poată bucura de litoral. Vom avea oferte speciale. De exemplu cazarea pentru două persoane pentru 7 nopți va costa 1.100 de lei, pentru 5 nopți – 750 de lei”, a precizat Mirela Mihalcea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei