Cât costă masa de Crăciun dacă o comanzi online. Topul cumpărăturilor pe care le fac românii de Sărbători

Publicat: 23/12/2014, 12:10

Româncele care nu vor să petreacă ore în șir în bucătărie pentru a prepara bucatele tradiționale pentru masa de Crăciun au posibilitatea de a le comanda direct de pe internet. Sărmăluțele, cârnăciorii, piftia și cozonacii se află la doar câteva click-uri distanță, iar livrarea se face la domiciliu. Pentru a achiziționa însă o masă completă de Crăciun trebuie să scoți din buzunar sume chiar și de patru ori mai mari decât cele pe care le-ai cheltui pe ingrediente, dacă ai alege să prepari singur bucatele de Sărbători, potrivit calculelor realizate de gândul.

Restaurantele și firmele de catering s-au pregătit deja cu oferte pentru Crăciun, dar prețurile sunt destul de piperate. O caserolă cu 27 de sărmăluțe de porc costă 59 de lei, un kilogram de cozonac cu nucă se vinde cu prețuri cuprinse între 37 de lei și 60 de lei, iar 4 porții de cârnăciori de porc la grătar cu 68 de lei. Pentru 4 porții de tobă (200 de g) trebuie să plătești 57 de lei, pentru o friptură de porc la tavă (250 de g) alți 15,5 lei, iar pentru kilogramul de piftie de porc circa 50-60 de lei.

Dacă vrei să comanzi un meniu complet pentru masa de Sărbători trebuie să scoți din buzunar și 900 de lei. Un meniu mai modest, pentru 6 persoane, poate fi achiziționat cu 120-220 de lei.

Numărul celor care aleg să comande online mâncarea în perioada de Crăciun nu s-a schimbat față de anul trecut, iar cele mai căutate preparate tradiționale au rămas și anul acesta cozonacii, sărmăluțele și salata de boeuf, spun reprezentanții site-urilor specializate contactați de gândul.

„Cererea este la nivelul anilor trecuți. Cei care au comandat anul trecut sunt și cei care comandă anul acesta. De la începutul lunii decembrie avem preparatele pe site și le vom păstra toată luna, până la Revelion”, a declarat pentru gândul Oana Bunică, reprezentanta mancareadeacasa.ro, care ne-a mai explicat că pentru a-i ajuta pe clienți să găsească mai ușor bucatele specifice Sărbătorilor a fost creată pe site o categorie specială.

Românii care au comandat mâncare de Crăciun de pe acest site au căutat în special salata de boeuf, cozonacii, friptura și sărmalele. Comenzile au putut fi făcute din timp, specificând ziua în care clienții își doresc să primească mâncarea la ușă. O porție de salată de boeuf costă 11 lei pe mancareadeacasa.ro, în timp ce patru sărmăluțe din carne de porc se vând cu 14 lei și patru porții de piftie de curcan costă 44 de lei.

Cozonacii au fost vedete și pe bucateperoate.ro. Aceștia au fost pregătiți cu lapte, unt, nucă, cacao, stafide, rahat, lămâie și zahăr vanilat. Comanda minimă a fost la cozonaci de 44 de lei. „Ca în fiecare an la noi cel mai căutat preparat a fost cozonacul. Pentru acest Crăciun am pregătit peste 650 de cozonaci. Pe locul doi s-au situat sărmăluțele, urmate de alte produse cum ar fi pomana porcului, piftie de porc și de curcan, cârnați de casă, tobă de casă, cât și altele”, a declarat pentru gândul Adrian Ungureanu, director marketing bucateperoate.ro. Un meniu pomana porcului a putut fi cumpărat online cu 26,4 lei, iar o porție de 1.200 de grame de piftie de curcan cu 69,4 lei.

În total, circa 250-300 de persoane s-au aprovizionat de pe acest site pentru masa de Sărbători, iar ultima comandă s-a făcut pe 20 decembrie. Mâncarea va fi livrată în zilele de 22,23 și 24 decembrie. Ungureanu ne-a mai explicat că s-au livrat preparate tradiționale și în perioada 15-20 decembrie, dar că în acest caz a fost vorba, de cele mai multe ori despre companii care au organizat petreceri de Crăciun.

Dacă în cazul bucateperoate.ro comanda minimă pentru masa de Crăciun a fost de 80 de lei, în cazul oalacubunatati.ro aceasta a fost de 350 de lei. Livrările se vor face atât în București, cât și în Otopeni, Pipera, Chitila și Dobroiești tot în zilele de 22,23 și 24 decembrie. Plata se poate face online cu cardul sau direct la livrare, mâncarea urmând să fie adusă la ușă în recipiente de unică folosință, cu sigiliu.

Un meniu de Crăciun costă online și 936 de lei

Românii care vor să organizeze o masă mare de Crăciun, fără niciun efort, pot comanda online un meniu compus din borș de porc și de curcan, 1,5 kg de salată de boeuf, piftie de porc și de curcan, 27 de sărmăluțe de pui și 27 de porc, câte 2 kg de friptură de porc și de pui la cuptor, două plăcinte cu mere și cu bânză dulce, doi cozonaci și cornulețe cu gem și cu nucă pentru 936 de lei.

Cei care nu vor să cheltuiască atât de mult, pot opta pentru un meniu de șase persoane care costă 220 de lei și cuprinde salată de boeuf, zacuscă, piftie, sarmale în foi de varză și un cozonac de casă. Un alt meniu pentru șase persoane costă 120 de lei. Acesta cuprinde mușchi de porc împănat, ruladă de curcan, piept de pui în crustă crocantă, chifteluțe și cartofi cu rozmarin.

Găsești, totodată, online un meniu tradițional românesc pentru două persoane cu 160 de lei. Acesta cuprinde tobă, șorici, salată de boeuf, mușchi țărănesc, vinete, telemea, sarmale, friptură de porc, cartofi la cuptor și desert.

Cât te costă să îți prepari singur masa de Crăciun

Sărmăluțele scoase la vânzare pe internet sunt făcute cu varză murată și cu un amestec de carne tocată, ceapă, orez, bulion și ardei iuți. Dacă vrei să mergi la hipermarket și să cumperi singur ingredientele ajungi să plătești la casă 31,3 lei pentru 27 de sarmale, în loc de 59 de lei, arată calculele gândul.

Ingrediente și prețuri pentru sarmalele de Crăciun

– 1 kg amestec carne tocată: 22 de lei

– 3 cepe: 50 de bani

– o pungă de orez: 5 lei

– un borcan de bulion (320 g) – 4 lei

– un borcan de varză murată (1,65 kg) – 12 lei

– ardei iuți (100g/o caserolă) – 2 lei

– condimente pentru sarmale (plic) – 1 leu

TOTAL: 46,5 lei. Dintr-un kilogram de carne poți prepara în jur de 40 de sarmale, deci o sarma ar ajunge să coste în jur de 1,16 lei. Astfel, 27 de sarmale ar trebui să coste 31,3 lei, cu aproape 28 de lei mai puțin, potrivit calculelor gândul.

Doi cozonaci (un kilogram) se vând pe internet cu prețuri cuprinse între 37 de lei și 60 de lei. Un cozonac care costă 60 de lei/kg este făcut din făină, drojdie, zahăr, lapte, ulei, nucă, ouă și diverse arome. Cel mai scump ingredient dintr-un cozonac este nuca. În piețele bucureștene, kilogramul de nucă se vinde și cu 37-45 de lei, iar pe rafturile magazinelor găsești de la punguțe cu 500 de miez de nucă la 45 de lei la punguțe cu 200 de grame la 10 lei.

Ingrediente și prețuri pentru cozonacii de Crăciun

– 1 kg făină: 3 lei

– 50 g drojdie (2 pachete de 25 de g): 3 lei

– 1 kg de zahăr (se folosesc doar 250 de g): 3 lei

– 1 l de lapte (se folosesc doar 550 de ml): 4,5 lei

– 1 l ulei (se folosesc doar 200 de g): 5,5 lei

– 5 ouă: 2 lei (40 de bani/ buc)

– 2 pliculețe zahăr vanilat: 2 lei

– coajă de lămâie: 3 lei (pentru 2 lămâi proaspete)

– cacao (plic 50 de g): 3 lei

– esență de rom (o sticluță): 2 lei

– nuci (pachet 200 g de miez): 10 lei

TOTAL: 45 de lei pentru doi cozonaci cu o greutate totală de un kilogram. Cozonacul de pe internet este astfel cu până la 15 lei mai scump decât cel făcut în casă.

Un alt preparat care nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor este piftia. Poți comanda răcitură de pe internet cu 50-60 de lei kilogramul, indiferent dacă aceasta este făcută din carne de porc, pui sau curcan. Piftia de cumpărat nu are însă la fel de multe ingrediente ca ce făcută în casă. Carnea de porc lipsește de multe ori, la fel unele legume.

Ingrediente și prețuri pentru piftia de porc

– 500 g carne de porc pulpă: 8 lei (16 lei/kg)

– 500 g picioare de porc: 2,25 lei (4,5 lei/kg)

– 1 kg cap de porc: 18 lei

– 4 morcovi: 0,8 bani (1,6 lei/kg)

– o țelină: 1,65 lei (3,3 lei/kg)

– o ceapă: 10 bani

– usturoi: 1 leu (10 lei/kg)

TOTAL: 31,8 lei. Dacă prepari singur răcitura poți obține o cantitate mult mai mare cu de patru ori mai puțini bani.

Tot de pe internet poți comanda pentru masa de Crăciun și cărnăciori de porc la grătar. Patru porții, de 250 de grame fiecare, costă 68 de lei. În hipermarketuri găsești caselole de cârnăciori de porc cu 18-21 de lei kilogramul. Dacă alegi să cumperi cârnații din magazin economisești chiar și 50 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York