Câți bani cheltuie, în medie, turiștii străini care vin în România

Redactor:
Mihai Gongoroi
Câți bani cheltuie, în medie, turiștii străini care vin în România
Turiștii străini sosiți în România au cheltuit în medie 2.605 lei de persoană, în primele nouă luni din 2019, în timp ce numărul turiștilor străini cazați în România s-a ridicat la puțin peste 2,1 milioane, arată datele Institului Național de Statistică (INS) publicate luni.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54,6% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, cheltuielile acestora însumând 5,48 miliarde de lei, echivalentul a 57,7% din total.

45,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanțe (68,8%) și pentru vizita rudelor și prietenilor (8,7%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 18,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45,6% au fost destinate alimentelor și băuturilor, iar 32,5% cadourilor și suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 37,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 47,3% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 33,7% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80,0% din numărul total de turiști, în timp ce 11,0%, au utilizat autoturisme proprii, 7,4% autocare și autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete).

Exclusiv în trimestrul al treilea din 2019, numărul total de nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de circa 900.300 turiști străini, cheltuielile acestora însumând 2,33 miliarde lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,6% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul III 2019, cheltuielile acestora reprezentând 54,9% din total.

47,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul III 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanțe (71,4%) și pentru vizitarea prietenilor și rudelor (7,9%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,4%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,0% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 19,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,3%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 45,8% au fost destinate alimentelor și băuturilor, iar 32,8% cadourilor și suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 35,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 46,5% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 33,0% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 79,6% din numărul total de turiști, în timp ce 11,1% au utilizat autoturisme proprii, 7,7% autocare și autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete).

Inchide