Ce amenzi riscă șoferii fără anvelope de iarnă. Șeful RAR Covasna, în eroare: „De la 1 noiembrie sunt obligatorii anvelopele de iarnă”

Ce amenzi riscă șoferii fără anvelope de iarnă. Șeful RAR Covasna, în eroare: De la 1 noiembrie sunt obligatorii anvelopele de iarnă
Publicat: 02/10/2013, 10:39
Actualizat: 03/09/2019, 00:17

Șoferii surprinși de Poliția Rutieră circulând pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei cu autoturisme fără anvelope de iarnă riscă să fie sancționați oricând cu 9-20 de puncte amendă.

Concret, pentru că un punct de amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, care este de 800 de lei, amenda pe care o riscă cei fără anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, este între 720 și 1.600 de lei, față de 603 – 1.340 de lei în 2011.

Amenzile pot fi aplicate oricând, nu începând de la 1 noiembrie

Reprezentanții Poliției Rutiere au atenționat că încă se mai face o confuzie legată de aplicarea legislației privind dotarea cu anvelope de iarnă.

Poliția amintește că dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condițiile meteo, și anume drumuri acoperite cu zapadă, gheață sau polei.

Șoferii trebuie să își achiziționeze anvelope omologate, în concordanță cu cele înscrise de către RAR – Registrul Auto Român – în cartea de identitate a vehiculului și care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S), potrivit legislației intrate în vigoare la 1 noiembrie 2011.Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălțimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Șeful RAR Covasna, în eroare:”De la 1 noiembrie sunt obligatorii anvelopele de iarnă”

Gândul a încercat marți să contacteze reprezentanții RAR din Covasna și Brașov, județe unde marți au fost drumuri blocate din cauza căderilor de zăpadă.

La întrebarea dacă echipe ale reprezentanței RAR și ale poliției rutiere din județ au făcut controale pentru a verifica dacă mașinile din trafic au anvelope de iarnă, oficiali de la reprezentanțele RAR menționate nu ne-au oferit un răspuns concret.

„Noi avem sediul la Sfântu Gheorghe. Aici a plouat. Nu am scos autolaboratorul (pentru verificarea stării tehnice și a anvelopelor).Este un grafic stabilit împreună cu Poliția Rutieră pentru controale”, a spus șeful RAR Covasna, Gheorghe Lazăr.

El a adăugat că”de la 1 noiembrie sunt obligatorii anvelopele de iarnă. De la 1 noiembrie și până la… este prevăzut în legislație”, a ezitat șeful RAR Covasna.

După ce i s-a atras atenția că legislația privind dotarea cu anvelope de iarnă nu prevede nici un termen anume de la care sunt obligatorii anvelopele de iarnă, șeful RAR Covasna a precizat că „am văzut la TV că pe DN1 s-a interzis accesul celor care nu au anvelope de iarnă”, recunoscând că până și ei au fost luați prin surprindere de căderile de zăpadă: „Nu se aștepta nimeni să ningă”.

Poliția rutieră Covasna: „Cetățenii au fost luați prin surprindere. Încercăm să îi ințelegem”

Purtătoarea de cuvânt a Poliției Rutiere Covasna, Nicoleta Marin, a sugerat că poliția rutieră din județ a dovedit „înțelegere” față de cei prinși azi fără anvelope de iarnă.

„În prezent (marți ) avem un drum închis, DN 2D, Greșu – limită județ Covasna -Ojdula. Azi au fost probleme pe alte două drumuri. Au derapat două autotractoare, care nu erau echipate corespunzător (cu anvelope de iarnă n.n.)”, spune Marin.

Întrebată dacă au fost aplicate amenzi pentru autovehiculele care nu erau echipate cu anvelope de iarnă, purtătorul de cuvânt a sugerat că, fiind prima zi din an în care zăpada s-a așternut pe carosabil, poliția a fost mai îngăduitoare cu cei prinși fără anvelope de iarnă.

„Cetățenii au fost luați prin surprindere. Încercăm să îi ințelegem”, spune Nicoleta Marin, dând de înțeles că acest lucru nu se va repeta.

Întrebată de când trebuie șoferii să își monteze anvelope de iarnă, pentru a nu risca amenzi, Marin spune că dacă șoferii sunt prinși au anvelope de vară pe drumuri acoperite cu zăpadă riscă oricând amenzi.

Întrebată care este procedura pentru organizarea de acțiuni de verificare a dotării cu anvelope de iarnă, reprezentanta poliției Covasna a menționat, după ce ne-a solicitat un răgaz să se documenteze, că „acțiunile de verificare se organizează la nivel național”.

„Acțiunile de verificare, în colaborare cu RAR, se organizează la nivel național. Acum este ceva trecător, prognoza spune că zilele următoare vremea se va ameliora. Acțiunile de control se vor organiza atunci când iarna se va așterne, ca să spunem așa”, spune Nicoleta Marin.

La întrebarea dacă au făcut control în trafic pentru a vedea dacă mașinile sunt dotate cu anvelope de iarnă, unul dintre reprezentanții RAR Brașov a spus că „nu pot livra informații decât dacă am aprobarea de la București”.

Din cauza zăpezii, cinci drumuri naționale, inclusiv DN1 Brașov – Predeal, au fost închise, marți, timp de câteva ore, pentru deszăpezire, a anunțat Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase