Ce angajați au primit mai mulți bani în plus la finalul lui 2014

Ce angajați au primit mai mulți bani în plus la finalul lui 2014
Publicat: 06/02/2015, 13:00

Câștigul salarial mediu a fost în decembrie de 1.866 lei net, în urcare față de noiembrie cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori în extracția petrolului și gazelor, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, avansul fiind influențat printre altele de acordare primelor de sărbători sau anuale.

„În luna decembrie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat creșteri față de luna noiembrie 2014. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate în unele activități economice și de disponibilizările de salariați cu câștiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.061 lei).

Cele mai semnificative majorări au fost de 39,3% (tot pentru extracția petrolului brut și a gazelor naturale), respectiv de 30% (fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului), 20,5% – 28,5% (silvicultură și exploatare forestieră, inclusiv pescuit și acvacultură, fabricarea altor mijloace de transport, activități de servicii anexe extracției, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat), 14,5% – 18,5% (telecomunicații, industria metalurgică, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie), respectiv 10,5% – 13,5% (fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, captarea, tratarea și distribuția apei, intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii, tranzacții imobiliare, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, cercetare-dezvoltare, extracția cărbunelui superior și inferior).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de poștă și de curier (7,1%), respectiv activități auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii – 1,8%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie în sănătate și asistență socială (1,6%), respectiv în administrația publică (0,3%). În învățământ, câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere (de 2,2%), fiind influențat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanței școlare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 105,1%.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021