Ce sfaturi le dau specialiștii în turism celor care vor să își petreacă vacanța în Grecia. „Românii ar putea avea de câștigat”

Publicat: 18/06/2012, 10:55
Actualizat: 18/06/2012, 11:18

Specialiștii în industria turismului sunt de părere că românii nu trebuie să se teamă să aleagă o vacanță în Grecia. Din punctul de lor de vedere, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare de la finalul acestei săptămâni, turismul Greciei va fi cea mai puțin afectată ramură a economiei elene.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Nici părăsirea zonei euro de către Grecia, nici adoptarea vechii monede naționale folosite de eleni înainte de adoptarea monedei unice euro, drahma nu par să îi îngrijoreze pe specialiștii români.

Cum a fost afectat turismul statului elen în ultima perioadă de instabilitatea din zonă

În ciuda incertitudinilor din ultima perioadă de pe plan economic și a faptului că alegerile parlamentare ar putea duce la părăsirea zonei euro, în cazul în care ele ar fi câștigate de către formațiunea de stânga radicală Syriza, turismul este din spusele specialiștilor o ramură a economiei elene care a fost cel mai puțin afectată de problemele din ultima perioadă care s-au accentuat după alegerile din 6 iunie, când oficialii de la Atena nu au reușit să ajungă la un acord în ceea ce privește formarea Parlamentului.

„Turismul în Grecia a fost afectat în primul rând ca imagine, dar, în sine, a fost una dintre ramurile mai puțin afectate ale statului elen”, a declarat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant în domeniul turismului, care ne-a mai explicat că Grecia rămâne în topul preferințelor românilor.

„Turismul este afectat în acest moment, dar nu într-o manieră foarte îngrijorătoare, pentru că este sezonul vacanțelor de vară, când în mod tradițional sunt preferate vacațele în Grecia”, a declarat pentru gândul și Corina Martin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

FOTO: Publimedia/Shutterstock

„Românii iubesc Grecia. Nu avem anulări în acest moment. A existat însă într-adevăr, în ultimele două săptămâni, o ușoară scădere în vânzări, ca urmare a impactului mediatic legat de criza politică și economică”, a ținut să sublinieze Martin.

„Grecia are foarte multe de oferit din punct de vedere turistic, este o destinație tradițională și foarte solicitată de către români. Menținem o relație specială cu Organizația Elena de Turism și vom semna chiar săptămâna viitoare un Parteneriat de promovare și de susținere a destinațiilor turistice grecești, de către ANAT, prin agențiile noastre de turism”, a mai menționat președintele ANAT.

Turiștii germani au început să evite Grecia

Există însă și turiști care au început să evite statul elen atunci când vine vorba de petrecerea vacanțelor.”Ca și fluxuri de turiști, o primă tendință înregistrată a fost că un mare număr de turiști germani nu și-au mai luat vacanțe în Grecia din cauza instabilității”, a declarat pentru gândul Mircea Drăghici, consultant în domeniul hotelier.

„Probabil că și alte țări europene vor urma aceste tendințe ceea ce ar însemna că România ar putea avea de câștigat”, ne-a mai explicat el. „În momentul în care știi că țara ta a contribuit cu destul de mulți bani la datoria elenă poate că e și o chestiune de mândrie națională”, ne-a mai explicat Drăghici motivul care ar fi putut să influențeze alegerea străinilor.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Părăsirea zonei euro va afecta însă global economia Greciei, iar dincolo de declarațiile făcute înaintea alegerilor, pentru obținerea voturilor, câștigătorii alegerilor parlamentare de duminică vor fi puși în fața unor probleme economice dificile. În momentul de față statul elen nu mai are bani, de exemplu, pentru plata salariilor bugetarilor și a pensiilor decât pentru încă 33 de zile.

„Este clar că vor fi afectate toate ramurile economiei. Modul în care vor fi afectate variază . Una este serviciul de sănătate publică și de învățământ, alta este cel care comercializează niște produse. Sunt foarte multe necunoscute pe care nu cred că putem să le dăm noi o dimensiune”, a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„Pe de altă parte, dacă ar trece la drahmă, din cauza devalorizării, cu 100 de euro în loc să stai în România ai putea să stai în Grecia cinci zile”, a mai explicat el.

De ce se tem turiștii care vor să plece în vacanță în Grecia

Principala temere a celor care ar vrea să plece în vacanță, anul acesta, în Grecia este cea ca, din întâmplare, din cauza problemelor cu care se confruntă statul elen, să ajungă în zone în care au loc revolte ale grecilor, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

„Singurele temeri sunt cele de revolte sociale, dar doar în Atena, și de haos, de posibilitatea de a nu se mai putea deplasa din cauza unor greve sau din cauza lipsei benzinei”, ne-a mai declarat Bădulescu. El a subliniat însă faptul că Atena, capitala Greciei, este o destinație care nu îi atrage foarte mult pe turiști și că cea mai mare parte a celor care aleg să viziteze acest stat se duc în destinații precum Halkidiki sau insulele grecești unde nu au existat, până în momentul de față, probleme de securitate.

Cum ar putea românii să aibă de câștigat de pe urma situației din statul elen

Grecia se află, în prezent, pe primul loc în topul celor mai căutate destinații de vacanță din străinătate ale românilor, alături de Bulgaria și de Turcia. Datorită instabilității din zonă, mulți dintre cei care activează în industria turismului au scăzut, din ce în ce mai mult, tarifele în încercarea de a-i atrage pe turiști.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

„Au scăzut prețurile de un an de zile între 5% și 20% în cazul multora dintre hoteluri”, ne-a mai explicat Bădulescu. Acesta este de părere că indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare de duminică, Grecia nu va ieși „de pe o zi pe alta din zona euro”, renunțând astfel la moneda unică. „Prețurile, dacă ar reveni la drahmă poate chiar ar scădea”, ne-a mai explicat consultantul în domeniul turismului.

„România ar putea să profite de conjunctura respectivă pentru că nu are niciun fel de tensiuni sociale, este un stat stabil care a trecut prin criză”, este de părere și Drăghici. El susține, de asemenea, că având în vedere deprecierea leului din ultima perioadă, „cu un euro turistul primește mai mulți lei și are posibilitatea să cheltuiască mai mulți bani în România”.

Acest lucru ar avantaja în principal segmentul de incoming al României.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

„Tarifele sunt chiar mai bune decât în anii anteriori, charterele merg în flux normal, iar hotelierii sunt chiar mai interesați și dornici să îi întâmpine pe turiști”, ne-a mai declarat și președintele ANAT.

Ce îi sfătuiesc specialiștii în domeniu pe românii care vor să plece în vacanță în Grecia

Un prim sfat este acela că turiștii trebuie, înainte să plece la drum, să compare prețurile pentru a vedea care sunt cel mai avantajoase, este de părere Bădulescu, el explicând că și în cazul în care se va renunța la euro, acest lucru nu înseamnă că grecii nu îi vor mai primi. „Nu este nico dramă strict turistic”, susține Bădulescu.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

El le recomandă, de asemenea, românilor care vor să plece în următoarea perioadă în vacanță în Grecia să evite orașele mari, cu potențial de revolte sociale. „Eviți zonele publice, tip agora, unde se stâng oamenii”, spune consultantul în domeniul turismului. „Să urmărească știrile, să aibă o marjă de precauție așa cum e normal”, le mai sugerează el românilor.

„Cu excepția recomandărilor pe care le dă MAI legate de Atena și de unele manifestații, în rest, nu cred că vor fi probleme”, ne-a explicat și Drăghici. „Anul trecut am fost și eu în Grecia și nu a fost nicio problemă”, a mai menționat el, adăugând că grecii au grijă de turiști și că atât timp cât reprezentanții MAI nu vor da recomandări românilor nu este cazul ca ei să se teamă.

Sute de mii de greci sunt angajați în industria turismului

Veniturile încasate în turism reprezintă 15,7% din veniturile totale ale statului elen. În acest sector sunt angajate, de asemenea, circa 768.000 de persoane, fie direct, fie infirect, conform datelor făcute publice de către reprezentanții asociației firmelor de turism elene (SETE).

Datorită problemelor Greciei, mult discutate în străinătate, această ramură a economiei a avut de suferit în ultima perioadă. „Presa străină prezintă doar tensiunile de la Atena și nu arată altceva din restul Greciei, unde condițiile sunt exact opuse”, a declarat recent Panagiotis Moriatis, președintele asociației hotelierilor din stațiunea Nafplion.

Conform aceleiași surse, rezervările au scăzut în Grecia cu circa 25 – 30 de procente de la începutul anului 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York