CE spune că a trimis accidental date confidențiale către 13 dintre marile bănci ale lumii, într-o investigație antitrust

CE spune că a trimis accidental date confidențiale către 13 dintre marile bănci ale lumii, într-o investigație antitrust
Publicat: 01/10/2013, 17:04
Actualizat: 16/02/2016, 13:23

Comisia Europeană (CE) a trimis din greșeală date confidențiale către 13 dintre cele mai mari bănci din lume, între care JP Morgan și Goldman Sachs, într-o investigație antitrust în domeniul instrumentelor derivate, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.

CE a explicat că informații confidențiale au fost lăsate în mod accidental în documente, de către firme de avocatură care reprezentau băncile investigate. După descoperirea acestui fapt, băncile care au primit informațiile au fost solicitate să le distrugă fără să le parcurgă.

„Accesul la informații a fost făcut posibil de erori comise de unii membri ai departamentelor IT ale unor firme de avocatură, care reprezintă companiile investigate”, a spus Antoine Colombani, purtător de cuvânt al comisarului antitrust Joaquin Almunia. El a adăugat că CE își declină orice responsabilitate legată de faptul că proprietarii documentelor folosesc software nepotrivit la redactarea unor informații confidențiale.

Investigația, referitoare la asigurările pentru riscurile de neplată (CDS-Credit Default Swap), care include HSBC și Deutsche Bank, este una dintre anchetele prioritare efectuate de UE, alături de de cea privind manipularea dobânzii interbancare Libor.

Comisia a acuzat în iulie băncile, compania Markit Group și International Swaps & Derivatives Association (ISDA), într-o opinie motivată, că au colaborat pentru a împiedica Deutsche Boerse și Chicago Mercantile Exchange să intre pe piața CDS-urilor, în periaoda 2006-2009.

Executivul UE suspectează că băncile care „controlează” ISDA și Markit au cerut acestora să împiedice cele două burse că obțină licențe pentru date și indici, astfel încât afacerile cu instrumente derivate să rămână pe piața over-the-counter.

Intrarea pe piață a Deutsche Boerse și Chicago Mercantile Exchange ar fi redus veniturile băncilor din activitățile de intermediere pe piața over-the-counter.

UE a anunțat investigația în 29 aprilie 2011, zi în care angajații băncilor britanice Barclays, HSBC și Royal Bank of Scotland (RBS) erau liberi pentru celebrarea nunții prințului Wiliam cu Catherine Middleton.

CE mai investighează băncile europene Credit Suisse Group, BNP Paribas și UBS, alături de băncile americane Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America și Bear Stearns, cumpărată de JP Morgan în 2008.

Oficialii tuturor acestor bănci, ca și cei ai ISDA au refuzat să comenteze. Reprezentanții Markit nu au fost disponibili.

Trimiterea unei opinii motivate în iulie a fost o surpriză, întrucât băncile urmau să răspundă unei solicitări de informații din partea UE, care avea ca termen limită luna octombrie, au declarat patru persoane apropiate situației.

O altă sursă a spus că pe lângă scurgerile de informații confidențiale, declarația de obiecții a CE conținea și erori, precum o listă incorectă de nume de companii în board-ul ISDA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie