Ceaușescu, UN VIZIONAR? Africa atrage ca un magnet INVESTIȚIILE. Cum preia CHINA cele mai valoroase obiective economice

Ceaușescu, UN VIZIONAR? Africa atrage ca un magnet INVESTIȚIILE. Cum preia CHINA cele mai valoroase obiective economice
Publicat: 06/09/2019, 16:35

Tractoare, lactate și chiar biciclete, Polonia nu doar că exportă în Africa, ci și produce acolo, dând astfel un exemplu despre cum o țară est-europeană poate profita de oportunitățile de afaceri oferite de economiile în curs de dezvoltare și de piețele cu 1,2 miliarde de consumatori de pe continentul african.

Toate marile puteri europene și-au îndreptat atenția spre Africa, scrie John Bolton, consilier de securitate națională al președintelui american Donald Trump: „China recurge la mită, înțelegeri opace și la utilizarea strategică a datoriilor pentru a ține statele africane captive dorințelor și cerințelor ei”. John Bolton, consilier de securitate națională al președintelui american Donald Trump: „China recurge la mită, înțelegeri opace și la utilizarea strategică a datoriilor pentru a ține statele africane captive dorințelor și cerințelor ei”.Despre oportunitățile de afaceri din Africa, pe Ziarul financiar. Berlinul și Viena chiar au atenționat că statele africane au nevoie de mai multe investiții europene. Problema este că producătorii și exportatorii chinezi, ghidați de guvernul de la Beijing, sunt deja în plină campanie de cucerire a Africii.

În 2017, președintele Poloniei Andrzej Duda a vizitat fabrica de tractoare deschisă de producătorul polonez Ursus în Etiopia și a încurajat de acolo companiile din țara sa să investească în Africa. Ursus a putut să-și deschidă uzina africană mulțumită unui acord bilateral prin care Polonia a oferit linii speciale de credit pentru construirea liniilor de producție și pentru facilitarea cooperării. „Sunt țări uriașe aici, cu un potențial mare”, aprecia Duda.

Ursus a estimat valoarea contractelor subsidiarei din Etiopia din perioada 2014-2017 la 10 milioane de dolari. În perioada vizitei etiopiene a președintelui Duda, Polonia căuta să câștige sprijinul statelor africane pentru obținerea unui loc în Consiliul de securitate al ONU pentru 2018-2019, scrie TheNews.pl.

La începutul anului trecut, ministrul egiptean al comerțului anunța la Cairo planurile grupului polonez Polva de a construi o primă fabrică de produse lactate într-un oraș din apropierea capitalei egiptene. Investițiile pentru prima fază a proiectului sunt de 30 de milioane de euro.

Cea de-a doua fază va include producția de brânză și unt. Investițiile totale se vor situa la 75,2 milioane de euro. Ministrul preciza atunci că grupul polonez ia în considerare realizarea mai mul­tor investiții pentru piața egipteană, inclusiv în sectorul farmaceutic. Proiectul este implementat printr-o alianță poloneză alcătuită din două companii specializate în activități în domeniul farma și cosmetic și MilkoVita, producător din in­dustria lactatelor. La acea vreme, Egiptul trecea prin faza de sfârșit a unei crize de lapte pentru copii, notează Daily News Egypt.

Complexul de producție de lactate a fost finanțat de Banca Națională de Dezvoltare a Poloniei. Guvernul polonez desfășoară un program de business dedicat companiilor poloneze care vor să facă afaceri în Africa – „GoAfrica„.

„Aș vrea ca antreprenorii polonezi să folosească în număr cât mai mare acest program, să devină interesați de piața africană”, a spus președintele Duda cu ocazia vizitei la fabrica Ursus din Etiopia. Polonia are și o agenție comercială nouă pentru Africa și Asia.

Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț funcționează în cadrul Fondului de Dezvoltare Polonez, care implementează ins­tru­mente financiare ce au ca scop dezvoltarea afacerilor poloneze. Agenția sprijină expansiunea po­loneză în străinătate atât prin exporturi, cât și prin investiții. În ceea ce privește exporturile, gu­vernul polo­nez se concentrează pe sectoare ca tehnologia comu­­ni­cațiilor, biotehnologie, farma, cosmetice, îmbrăcăminte și alimente.

Pentru piețele africane, guvernul va insista pe exporturile agro-alimentare.

În 2017, Polonia a exportat carne de pasăre în 21 de state africane, față de 16 în 2012. În 2017, aproape 30% din exporturile extracomunitare de carne de pasăre ale Poloniei s-au dus în Africa. Producătorii polonezi au exportat în Benin, Ghana, Liberia, Congo, Gabon, Republica Democrată Congo, Coasta de Fildeș, Togo, Comore, Sierra Leone, Guineea Ecuatorială și Mozambic. Polonia este cel mai mare producător de carne de pui din UE.

Asante, o companie poloneză, produce cadre de bicicletă din bambus în Ghana. Compania colaborează cu locuitorii unui sat din Ghana pentru manufacturarea cadrelor. Sătenii sunt plătiți pentru munca lor, iar din banii obținuți prin vânzarea bicicletelor finisate este finanțată școlarizarea copiilor africani. Bicicletele nu sunt deloc ieftine. Dotate cu piese de calitate, ele costă în jur de 4.000 de zloți (920 euro) bucata, scrie polska.pl. Unele modele sunt și mai scumpe. Fondatorul Asante speră că își va putea vinde bicicletele și în afara Poloniei.

Cum Africa este o țară bogată în resurse naturale, de acolo nu puteau lipsi marii producători polonezi de profil, cum ar fi Grupa Azoty și Krezus. Grupa Azoty a cumpărat 55% din acțiunile companiei African Investment Group pentru aproape 29 de milioane de dolari și astfel a obținut acces la depozitele de fosfor senegaleze.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi în Africa este Kulczyk Investments, care are acolo circa 20 de proiecte miniere de explorare și exloatare. Pe 18 decembrie, sub patronajul Austriei, care deținea atunci președinția prin rotație a UE, la Viena s-a desfășurat Forumul la nivel înalt Africa-Europa. La întâlnire au participat mulți lideri europeni și africani, printre care președintele Parlamentului European Antonio Tajani și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, și reprezentanții multor companii europene mari. S-a discutat mult despre oportunitățile de afaceri oferite de Africa. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat la summit că, peste un deceniu, populația Africii va fi de trei ori mai mare decât cea a UE. Dezvoltarea continentului african este importantă pentru Europa și din perspectiva problemei refugiaților și imigranților, din rezolvarea căreia își făcuse o prioritate președinția austriacă a UE.

Pe 3-4†septembre 2018, Marea Sală a Poporului din Beijing a găzduit Forumul Chino-African. Toți liderii africani, cu excepția monarhului din Swaziland, au fost prezenți în prima zi pentru a asculta discursul de deschidere al președintelui chinez Xi Jinping, scrie Les Echos. Forumul era deja la a opta ediție. Liderii africani sunt de obicei întâmpinați cu mare pompă pe aeroport. Și acum a fost la fel. Specială a fost și promisiunea cu care Xi i-a întâmpinat: investiții de miliarde de dolari. Beijingul a pus pe masă nu mai puțin de 60 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea economică a statelor africane. Din această sumă, 15 miliarde de dolari sunt destinate finanțării programelor „de ajutor gratuit și de împrumuturi fără dobândă„, a subliniat Xi.

China își extinde cu putere influența comercială în Asia, spre Europa de vest și în Africa. Expansiunea s-a făcut în unele state prin proiecte care au supraîndatorat guvernele. Creditorul principal, și stăpânul acelor proiecte, a rămas Beijingul. În Africa sub-sahariană, printre proiectele notabile ale Chinei se numără finanțarea unei șosele de centură de 320 de milioane de dolari în jurul orașului Addis-Abeba (Etiopia), a unei linii feroviare de trei miliarde de dolari între Addis-Abeba și portul Doraleh, din Djibouti, a unei alte linii, de patru miliarde de dolari, între Nairobi și portul Mombasa și unei rute, de 600 de milioane de dolari, între Port-Gentil și Libreville, în Gabon. Banii Chinei curg gârlăîn economiile africane, însă unii spun că nu pentru ajutor de dezvoltare.

„Doar 43% din finanțarea chineză poate fi definită ca ajutor de dezvoltare în funcție de parametrii OCDE. Restul reprezintă împrumuturi comerciale care au puține de-a face cu ajutoarele”, a remarcat Bradley Parks, directorul executiv al firmei AidData. Datornicii africani trebuie să ramburseze creditele luate de la China mai repede (16 ani) decât pe cele obținute de la Banca Mondială (38 de ani).

Creditele date de China Africii au scopuri comerciale, chiar strategice. Iar strategia Beijingului are ca scop obținerea unor avantaje concurențiale, spune John Bolton, consilier de securitate națională al președintelui american Donald Trump. „China recurge la mită, înțelegeri opace și la utilizarea strategică a datoriilor pentru a ține statele africane captive dorințelor și cerințelor ei”, a avertizat Bolton. China și-a luat măsuri de siguranță pentru creditele africane. Spre exemplu, în Kenia, dacă guvernul nu-și rambursează împrumutul pentru linia de cale ferată care leagă capitala de portul Mombasa, China va prelua controlul portului. În Zambia, guvernul a pus garanție compania națională de electricitate.

Mai multe despre investițiile poloneze în Africa, în Ziarul financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete