CEC Bank a realizat anul trecut un profit net de 67,4 milioane lei, în creștere cu 26,6%

CEC Bank a realizat anul trecut un profit net de 67,4 milioane lei, în creștere cu 26,6%
Publicat: 22/05/2012, 14:27
Actualizat: 22/05/2012, 14:27

CEC Bank a realizat anul trecut un profit net de 67,4 milioane lei, în urcare cu 26,6% față de 2010, în condițiile unui avans al creditelor cu 7,3%, la 10,3 miliarde lei, și un ritm de creștere dublu la active, de 14,3%, la 24,8 miliarde lei, a anunțat marți președintele băncii, Radu Ghețea.

Depozitele atrase de bancă totalizau 17,6 miliarde lei, sold cu 16,6% mai mare decât 2010, față de o medie de creștere pe sistem de 9,5%.

„Proiectul început în 2007 a fost realizat. Este vorba de strategia de dezvoltare 2007-2011 prin care a fost stabilit ca obiectiv principal transformarea CEC, a unei instituții de economii, într-o bancă comercială universală. Noi spunem că proiectul început în 2007 a fost realizat. Niciodată nu poți să spui că tot ce ți-ai propus a fost realizat în mod exact cum ai plănuit”, a spus Ghețea.

Potrivit președintelui băncii, CEC Bank și-a majorat în ultimii cinci ani cota de piață pe active de la 4% la 7%, la credite de la 3,47% la 4,44%, iar la depozite de la 5,41% la 8,68%.

La începutul lunii mai, CEC și-a majorat capitalul social cu 44,2 milioane lei, întreg profitul net rămas după constituirea rezervelor legale, până la 1,092 miliarde lei. Fondurile Proprii ale băncii se ridică la peste 1,7 miliarde lei.

Ghețea a precizat că după primele patru luni din acest an banca a obținut un profit de 42 de milioane lei, calculat pe standarde IFRS, dar a evitat să facă o estimare privind rezultatul de la finele acestui an, argumentând că evoluția provizioanelor rămâne încă o necunoscută în sistem.

Gradul de provizionare a portofoliului de credite la sfârșitul anului 2011 este de 11,5% (9,5% la sfârșitul anului 2010), iar ponderea soldului creditelor restante și îndoielnice în total portofoliu de credite este de 9,6% (7,3% la sfârșitul anului 2010).

CEC Bank a restructurat anul trecut circa 15% din portofoliul de credite, din care circa 9,8% aferent creditelor pentru persoane fizice (4.623 credite, 455 milioane lei) și circa 19,8% aferent creditelor acordate persoanelor juridice (1.274 credite în valoare de 1,128 milioane lei).

Datele prezentate de bancă arată că unul din cinci credite acordate în ultimii cinci ani pentru firme a fost restructurat în 2011.

Ghețea spune că 70% din creditele restructurate performează bine, apreciind că acest nivel este unul satisfăcător. El a menționat că CEC Bank nu a vândut credite neperformante către vehicule specializate, practică destul de întâlnită în alte bănci, prin care au fost scoase din bilanțurile sistemului finanțări de peste 5 miliarde euro.

Creditele pentru firme au depășit în premieră împrumuturile acordate populației. Astfel, finanțările pentru companii au urcat anul trecut la 5,2 miliarde lei, comparativ cu 4,6 miliarde lei în 2010 și 650 de milioane lei la finele lui 2006.

În cazul populației, creditele au coborât anul trecut, de la 4,78 miliarde lei la 4,61 miliarde lei, plecând de la un nivel de 2,5 miliarde lei în urmă cu cinci ani.

În ceea ce privește structura activelor băncii, Ghețea a detaliat că portofoliu de titluri nu a depășit 30% din total de-a lungul anului 2011, în timp ce imobilizările au fost evaluate la cel mult 1,2 miliarde lei. Banca are o rețea teritorială de 1.173 de unități.

În ultimii cinci ani CEC bank a modernizat 812 sucursale și agenții, iar investițiile s-au plasat în jur de 300 de milioane de lei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii