Cei peste 900 de salariați disponibilizați de la Oltchim au intrat în șomaj

Cei peste 900 de salariați disponibilizați de la Oltchim au intrat în șomaj
Publicat: 14/06/2013, 19:41
Actualizat: 27/03/2019, 16:21

Cei peste 900 de salariați disponibilizați de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea și 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Pitești – au intrat în șomaj, după ce le-au încetat contractele individuale de muncă, ei beneficiind de indemnizație de șomaj și venit de completare.

Potrivit reprezentanților sindicatului Liber Oltchim, salariații cuprinși în programul de restructurare și-au încheiat raporturile de muncă cu societatea comercială și și-au făcut lichidarea, conform deciziilor de disponibilizare emise, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„După această dată, în termen de zece zile calendaristice, AJOFM Vâlcea va verifica, înregistra și prelucra dosarele de șomaj și venit de completare ale persoanelor care își au domiciliul sau reședința în județul Vâlcea. Pentru a nu perturba activitatea, AJOFM Vâlcea a întocmit un grafic de prezentare cu câte 50 de persoane pe zi. La sfârșitul lunii mai, s-au emis decizille de concediere, a expirat preavizul și celor 932 de angajați, 605 de la Vâlcea și 327 de la Divizia Petrochimică Bradu li s-au desfăcut contractele individuale de muncă”, a declarat șeful Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu.

Potrivit AJOFM Vâlcea, salariații disponibilizați vor trebui să se prezinte la punctele de lucru ale instituției, în localitățile de care aparțin, în funcție de domiciliu, conform programării pe care AJOFM Vâlcea a înaintat-o la Compartimentul Resurse Umane al Oltchim.

Conform legislației în vigoare persoanele disponibilizate vor beneficia, din bugetul asigurărilor sociale de șomaj, de indemnizație de șomaj și venit de completare. Indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de 6, 9 sau 12 luni, iar venitul de completare pe o perioadă de 12, 20, 22 sau 24 de luni, în funcție de stagiul de cotizare la bugetul asigurărilor de șomaj, respectiv de vechimea în muncă.

Pe perioada acordării îndemnizației de șomaj, disponibilizații vor beneficia lunar de o sumă egală cu media veniturilor pe ultimele trei luni înainte de concediere, dar nu mai mult de 1.548 lei, salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se face disponibilizarea. Această sumă stabilită inițial va cuprinde indemnizația de șomaj, plus venitul de completare. După expirarea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, persoanele vor mai primi doar venitul de completare pe perioada prevăzută legal.

În luna iulie, după rectificarea bugetului, AJOFM Vâlcea va deconta din fondul de garantare și diferența de 9% aferentă creanțelor salariale din luna aprilie.

Aproape 200 de salariați din cei 605 de la Oltchim Râmnicu Vâlcea care și-au încetatat activitatea au depus o petiție la Inspectoratul Teritorial de Muncă prin care solicită acordarea restanțelor salariale. Potrivit reprezentanților ITM Vâlcea, lucrătorii instituției fac un control în combinat care se va încheia în cursul săptămânii viitoare, iar cei angajați care au încheiat contractul de muncă cu unitatea vor primi prin AJOFM Vâlcea indemnizația de șomaj și venituri de completare.

„Oamenii au fost îndrumați să scrie o petiție în care să-și reclame restanțele salariale, ei au cerut tichetele de masă din luna mai și drepturile salariale din luna mai și din decembrie, au mai cerut și banii pe navetă, sunt aproape 200. Toți angajații care și-au încheiat contractul de muncă cu unitatea vor primi prin AJOFM Vâlcea indemnizația de șomaj și veniturile de completare”, a declarat directorul ITM Vâlcea, Ioan Nicolăescu.

Combinatul Oltchim se află în insolvență din luna ianuarie a acestui an.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

Investitorul care vrea să preia Oltchim trebuie să aibă bonitate, certificată de scrisori de bonitate bancară și de confort, care să acopere cel puțin 25% din suma care trebuie angajată, și să aibă experiență în domeniul chimiei și petrochimiei, a declarat la finele lunii mai ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Privatizarea companiei a eșuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câștigătorul licitației pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun