Cel mai aglomerat weekend la mare. Cât au cheltuit cei peste 130.000 de turiști care au fost pe litoral

Redactor:
Alina Oprea
Cel mai aglomerat weekend la mare. Cât au cheltuit cei peste 130.000 de turiști care au fost pe litoral
Cei peste 130.000 de turiști prezenți în cel mai aglomerat week-end din acest an de pe litoral, cu 15% mai mulți decât în aceeși perioadă din anul trecut, au cheltuit pe cazare, mâncare și distracție aproape 12 milioane de euro, potrivit unui studiu al FPTR.

Potrivit reprezentanților Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), mai mult de 130.000 de turiști au fost înregistrați oficial în weekend-ul 18-19 iulie în stațiunile românești de la malul mării, în creștere cu 35% față de weekend-ul precedent și cu 15% comparativ cu jumătatea lui iulie, anul trecut.

„Numărul turiștilor a crescut semnificativ din aceste zile pentru că s-au terminat examenele în sistemul de învățământ, a început vacanța, iar vremea pe litoral se anunță foarte frumoasă. Începem de-abia de acum să spunem că a venit vacanța mare”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Dintr-un studiu al FPTR, realizat pe baza observațiilor hotelierilor de la mare, cei peste 130.000 de turiști prezenți în stațiunile de pe litoral au cheltuit în weekend pe mâncare mai mult de 11,7 milioane de euro, în condițiile în care fiecare persoană alocă în medie 90 de euro pentru două zile pe cazare, mancare si distractie.

Doar pe mâncare, cheltuielile au ajuns la 4,1 milioane de euro pe weekend, cazarea a costat în total 4,6 milioane de euro, iar pentru distracție turiștii au alocat în total 2,8 milioane de euro.

„Văzute global, aceste sume par mari, însă nu este deloc așa. Practic, un turist cheltuiește, în medie, la mare, 45 de euro pe zi pe cazare, mâncare și distracție, ceea ce arată că litoralul românesc rămâne, pentru români, cea mai ieftină opțiune pentru vacanța de vară”, a mai spus oficialul FPTR.

Sumele cheltuite pe mâncare diferă în funcție de bugetul turiștilor, dar și în funcție de stațiune.

„În statiunile din nord, unde turiștii sunt mai cu dare de mână, prețul unei singure mese poate depăși 100 de lei, în funcție de categoria restaurantului. Restaurantele sunt pe toate gusturile: italiene, chinezești, libaneze, pescărești, cu produse bio etc., iar pe plajă se pot servi de la bere la pahar până la băuturi fine, șampanie sau cocktailuri”, afirmă reprezentanții federației patronale.

În statiunile din sud, însă, unde turiștii nu dispun de foarte mulți bani, prețurile sunt mai mici, iar aceștia pot mânca și cu 50 de lei pe zi. Aici sunt căutate, de exemplu, hamsiile și preparatele din pește.

„Din păcate, există o mare discrepanță între sumele cheltuite pe distracție în Mamaia, față de sudul litoralului. În cluburile din nordul litoralului sunt turiști care plătesc și câteva mii de euro pe o seară în club, pe când în sud sunt foarte mulți care nu alocă niciun leu pentru distracție. Pentru aceștia, cea mai importantă cheltuială este cu mâncarea”, a afirmat Dragoș Răducan.

Pe litoralul românesc ajung în fiecare an în jur de 1,9-2 milioane de turiști, dintre care doar 1-2% sunt străini.

Conducerea FPTR precizează că aceste date sunt aproximative și au fost obținute pe baza estimărilor realizate de membrii FPTR.

Tags:
Inchide