Cel mai mare producător de lactate din România a fost vândut. Care a fost prețul tranzacției

Redactor:
Emil Popescu
Cel mai mare producător de lactate din România a fost vândut. Care a fost prețul tranzacției
Acționarii Albalact Alba Iulia (ALBZ) au încheiat un acord cu Lactalis, în urma căruia grupul francez va prelua cea mai mare companie locală din industria laptelui.

Francezii de la Lactalis, au achiziționat 70% din compania Albalact, cel mai mare producător român de lactate. Compania românească are o vechime de 44 de ani și a fost privatozată în 1999. Albalact deține  de asemenea și 99% din acțiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc și firma Albalact Logistic și are peste 1.000 de angajați.

Principalii acționari ai celui mai mare producător român de lacate au fost pâna azi, Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin și off shore-urile Corniars Holding Limited și RC2, ambele înregistrate în Cipru. Aceștia s-au angajat să vândă participațiile lor, însumând 70,3%, într-o ofertă de preluare care urmează să fie inițiată de Lactalis pentru preluarea a 100% din Albalact. În urma anunțului, acțiunile companiei au crescut la BVB cu 14,8%, aproape de maximul permis într-o ședință, la 0,38 lei pe acțiune.  Brandurile comercializate de Albalact sunt Zuzu, Albalact, Rarăul, Fulga și Poiana Florilor.

Pe primele luni din 2015, profitul Albalact era de 9,9 milioane de lei, iar compania avea  avea venituri de 312,8 milioane de lei și datorii totale de 170 de milioane de lei. 

Valoarea tranzacției este de 407 milioane de lei, din care vor fi scăzute datoriile nete ale Albalact, ceea ce ar duce prețul la aproximativ 64 de milioane de euro.

Francezii de la Lactalis, sunt o companie cu afaceri de 1,7 miliarde de euro în 2015, care deține printre altele brandurile Dorna, President, Parmalat și Galbani, are 75.000 de angajați în cele peste 200 de fabrici amplasate în 43 de țări.

 

 

 

 

Inchide