CEO BRD: ”În România vor rămâne 10-12 bănci mari, e suficient pentru concurență”

CEO BRD: ''În România vor rămâne 10-12 bănci mari, e suficient pentru concurență''
Publicat: 22/09/2016, 08:38

Francezul Philippe Lhotte, 55 de ani, care a preluat în toamna anului 2012 conducerea BRD-SocGen, iar acum se pregătește să predea ștafeta noului CEO anun­țat, François Bloch, anticipează că pro­cesul de consolidare la nivelul sistemului bancar românesc va continua în anii următori și vor rămâne 10-12 bănci mari.

„Cred că procesul de consolidare va continua în anii următori pentru că va fi nevoie de investiții semnificative, pe care nu cred că băncile mici și le pot permite. La fel ca în multe alte țări, cred că în România vor fi 10 până la 12 bănci mari, ceea ce este suficient pentru concurență, iar clienții vor putea să aleagă”, a declarat șeful BRD într-un interviu acordat ZF.

Până anul trecut, sistemul bancar românesc cuprindea 40 de bănci, din care jumătate cu o cotă de piață de sub 1%. Cele mai mari zece bănci de pe piața locală au o cotă de piață de peste 80% din activele întregului sistem bancar.

După mai mulți ani în care doar s-a vorbit despre consolidarea sistemului bancar românesc, fără ca previziunile să fie con­firmate în anii de criză prelungită, 2015 a adus mai multe astfel de tranzacții. Anul trecut patru bănci au dispărut din statisticile BNR: Volksbank – preluată de Banca Transilvania, RBS – portofolii de retail și corporate preluate de UniCredit Bank, Millennium – cumpărată de OTP Bank și Montepio – exit. Și mai sunt bănci disponibile pentru vânzare.

Citește în continuare pe zf.