Chevron: Explorarea gazelor de șist la Pungești va începe în două-trei săptămâni

Chevron: Explorarea gazelor de șist la Pungești va începe în două-trei săptămâni
Publicat: 08/04/2014, 18:24
Actualizat: 04/02/2019, 17:02

Oficialii companiei Chevron au anunțat, marți, că procesul de explorare a gazelor de șist în prima locație deținută în România, cea de la Pungești, va începe în două-trei săptămâni, în condițiile în care sonda a fost adusă deja în perimetrul amenajat la ieșirea din localitatea Siliștea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procesul de forare va dura până la 90 de zile, urmând ca specialiștii firmei angajate de Chevron să preleveze mostre de sol, care vor fi analizate în laboratoare, unde va fi evaluată capacitatea zăcământului, în funcție de care se va decide dacă este rentabilă și exploatarea gazelor de șist.

„În momentul de față, are loc operațiunea de montaj a sondei, după care se va ridica pe poziție pentru începerea operațiunilor. Trebuie să ne asigurăm că tot ceea ce ține de aceste utilaje se desfășoară în siguranță. Estimăm că, în două-trei săptămâni, vor începe operațiunile de explorare”, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX managerul sitului deținut de compania Chevron la Siliștea – Pungești, George Orbu.

Compania Chevron a început lucrările de amenajare a suprafeței deținute în Siliștea – Pungești, pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui, în data de 2 decembrie 2013. După patru luni de activitate, lucrările de amenajare a platformei au fost finalizate, reprezentanții companiei susținând că au fost angajate 56 de persoane din județul Vaslui, din care 32 din comuna Pungești.

Chevron a organizat, marți, la Pungești, o acțiune denumită „Ziua porților deschise”, dedicată exclusiv ziariștilor, cărora li s-a permis accesul pe șantierul unde va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de șist.

Marți la prânz, autocarul în care se aflau jurnaliștii care au vizitat perimetrul deținut de Chevron la Pungești a fost lovit cu ouă și pietre de către localnicii care au protestat față de explorarea și exploatarea gazelor de șist, incidentul având loc la intrarea în localitatea Siliștea.

Incidentele au avut loc în prezența polițiștilor și a jandarmilor care îi supravegheau pe protestatari la intrarea în localitatea Siliștea, pe drumul județean Gârceni-Vaslui, și care au reușit să îi îndepărteze pe aceștia de pe șosea.

În urma incidentelor, nu a fost rănită nicio persoană.

Marți la prânz, peste 50 de localnici s-au adunat în fața perimetrului deținut de Chevron la Siliștea-Pungești, protestatarii, aflați lângă gardurile care delimitează perimetrul deținut de Chevron, huiduind și scandând lozinci precum „Apă, aer și natură, nu fractură, nu cianură”, „România este țara noastră, Chevron niciodată nu o s-o otrăvească”.

Și sâmbătă, peste o sută de persoane, majoritatea localnici, au protestat la Pungești față de explorarea și exploatarea gazelor de șist, oamenii mărșăluind pe o distanță de câțiva kilometri pe drumul județean care tranzitează comuna, până în apropierea perimetrului deținut de compania Chevron.

Duminică, proteste față de explorarea și exploatarea gazelor de șist au avut loc și în București, Vaslui, Arad, Cluj-Napoca și Timișoara.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste. Autorizația pentru amplasarea sondei la Siliștea-Pungești a fost acordată de Consiliul Județean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei petroliere fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Chevron deține alte trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de șist în județul Vaslui, respectiv în localitățile Puiești, Păltiniș – Băcești și Popeni – Găgești. Recent, compania petrolieră a obținut și autorizație de construire pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de șist la Puiești. Sonda de explorare de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate și la 300 de metri față de pârâul Tutova. Suprafața luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că gazele de șist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, precizându-se că, dacă nu există gaze din producția internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia, astfel că orice protest pe această temă trebuie să aibă un scop și o finalitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?