Chinezii devin cei mai puternici investitori în solare din România, cu un proiect de 100 de milioane de euro

Chinezii devin cei mai puternici investitori în solare din România, cu un proiect de 100 de milioane de euro
Publicat: 10/02/2013, 13:46
Actualizat: 21/03/2019, 11:14

Chinezii vor construi cel mai mare parc solar din România și sunt dispuși să investească în unități de producție de eoliene, scrie Ziarul Financiar.

La mijlocul acestei săptămâni, o companie locală care are în spate acționari spanioli a anunțat că desfășoară o investiție de 100 de milioane de euro în cel mai mare proiect fotovoltaic făcut până în acest moment în România, într-o localitate cu 6.000 de locuitori din județul Arad.

Banii pentru investiția de 65 de MW vin însă din China, de la un grup industrial care are proiecte solare și în Bulgaria, chinezii devenind astfel cel mai important investitor local în domeniul proiectelor solare, segment unde ar urma să se formeze noul boom al energiei regenerabile, după cel eolian.

Marele atu al chinezilor este faptul că în prezent sunt cel mai mare producă tor de panouri solare din lume, o parte din ieftinirea acestei tehnologii fiind determinată chiar de avansul pe care această industrie l-a luat în China.

„Este vorba despre un investitor strategic din China pe nume Astronergy. Acesta este investitorul final. Grupul nostru de firme, al cărui vârf de lance este Energovoltaic Group, a căutat investitori puternici care să poată susține aceste investiții enorme în zonă”, spune Diana Maria Duckadam, reprezentanta Energovoltaic Group, o firmă cu capital integral spaniol, prezentă pe piața locală din 2009, care a avut funcția de proiectant general pentru acest proiect. „Acest parc fotovoltaic de 65MW a fost al grupului nostru, însă am căutat investitori ce pot să investească capitalul necesar până la terminarea lucrărilor și punerea acestor parcuri în funcțiune”, au mai spus reprezentanț ii Energovoltaic Group. (Radu Bostan)

CITEȘTE MAI MULTE ÎN ZIARUL FINANCIAR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase