Chițoiu despre Roșia Montană: Sunt convins că acest proiect va demara în acest an

Chițoiu despre Roșia Montană: Sunt convins că acest proiect va demara în acest an
Publicat: 01/06/2012, 16:05
Actualizat: 05/07/2013, 17:10

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat, vineri, că este convins că proiectul de la Roșia Montană va începe în acest an, precizând că mineritul va continua în toată țara, dar intenția este ca resursa să fie exploatată eficient, informează Mediafax.

Chițoiu a fost întrebat ce se întâmplă cu proiectul de la Roșia Montană, în timpul unei vizite în localitate.

„Eu sunt convins că acest proiect va demara în acest an”, a spus Chițoiu.

El a afirmat că împreună cu Rovana Plumb, la ministerul căreia se află decizia privind acordarea avizului de mediu și de a stabili garanții pentru investitori, urmează să ia o hotărâre.

„Mineritul va continua în toată țara, dar vrem să îl exploatăm eficient, nu să vindem resursa pe bani puțini și să păgubim statul român, populația României”, a spus Chițoiu.

Ministrul Economiei a întărit afirmația făcută în fața presei și în cadrul unei întâlniri cu localnicii din Roșia Montană, cărora le-a spus că prezența sa în localitate este „o garanție că mineritul în această zonă se va dezvolta”.

„Prezența mea aici este o garanție că mineritul în această zonă se va dezvolta. Noi ne-am propus ca până la sfârșitul acestui an să luăm o decizie politică, atât în ceea ce privește începerea mineritului la Roșia Montană, cât și la Cuprumin Abrud”, a spus Chițoiu.

Ministrul Economiei a vizitat, vineri, localitatea Roșia Montană unde a avut o întâlnire, în centrul comunei, cu membri și simpatizanți USL, cu care a discutat despre proiectul minier și problemele acestora.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, recent, că este nevoită să amâne convocarea Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) pentru proiectul de la Roșia Montană, pe motiv că instituția va primi vizita unor experți ai CE.

Rovana Plumb anunțase că intenționează să convoace o ședință a Comitetului de Analiză Tehnică pentru proiectul Roșia Montană în care să fie discutate concluziile din auditul juriștilor referitoare la întreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anulării unor planuri de urbanism.

Anterior, Rovana Plumb declara că nu a primit auditul prin care juriștii recomandă oprirea analizei proiectului de la Roșia Montană în lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisă atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma că i l-a predat.

Rovana Plumb declara că a găsit respectivul document și a luat la cunoștință conținutul lui.

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic, afirma, în 10 mai, premierul Victor Ponta.

El adăuga că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum îl cheamă sau ce funcție importantă ocupă”, ci doar pentru oamenii din zona respectivă și pentru România.

„Când se îndeplinesc aceste trei condiții, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment”, adăuga Ponta.

La ceremonia de învestire a noului Guvern, președintele Traian Băsescu declara că se așteaptă de la noul Executiv să găsească soluții de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investițiile în exploatările de minerit de aur și cupru reprezintă o astfel de soluție.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situației referitoare la „cazul” Roșia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privință, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană.

Proiectul minier Roșia Montană este dezvoltat de Roșia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acționar principal este Gabriel Resources.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...