Chițoiu: Nu creștem fiscalitatea la PFA și drepturi de autor, ci scădem CAS pentru salarii

Chițoiu: Nu creștem fiscalitatea la PFA și drepturi de autor, ci scădem CAS pentru salarii
Publicat: 16/09/2013, 15:36
Actualizat: 01/10/2018, 20:25

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a declarat agenției MEDIAFAX că reducerea diferențelor în ceea ce privește baza de pensii pentru diferite activități prestate, asumată în scrisoarea transmisă FMI, implică scăderea contribuției de asigurări sociale și nu creșterea pentru PFA și drepturi de autor

Chițoiu a declarat, luni, în exclusivitate agenției MEDIAFAX, că fragmentul din scrisoarea de intenție cu FMI și vehiculat în presă în ultimele zile este doar un extras dintr-un paragraf mai amplu și, poate din acest motiv, presa l-a interpretat ca fiind un angajament prin care va crește fiscalitatea în cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) și al veniturilor obținute din drepturi de autor.

În paragraful din scrisoarea de intenție la care face referire ministrul Finanțelor, Guvernul transmite FMI: „Vom aproba de asemenea legislația de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgește baza prin reducerea diferențelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activități prestate derulate (activitate de natură salarială, activități de tipul PFA, drepturi de autor, etc). Înainte de a aduce orice fel de modificări sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI și CE”.

Ministrul Finanțelor a precizat că prin acest paragraf Guvernul se angajează să analizeze modalitatea prin care să reducă impozitarea muncii prin lărgirea bazei sistemului de contribuții de asigurări sociale (CAS), neavând în vedere creșterea fiscalității ci, dimpotrivă, scăderea acesteia.

„USL și-a asumat în programul de guvernare scăderea CAS cu 5 puncte procentuale și revenirea TVA la 19% și eu personal am anunțat cu puțin timp în urmă că PNL susține scăderea CAS cu 3 puncte procentuale începând cu 2014. Reducerea diferențelor din baza de pensii, așa cum este scris în fragmentul în cauză, se referă la scăderea CAS-ului pentru activitățile de natură salarială și nicidecum la majorarea fiscalității pentru PFA și drepturi de autor. În acest fel, printr-o relaxare a fiscalității, noi credem că vom da o gură de aer mediului de afaceri, reușind totdată să scoatem la suprafață din economia subterană un număr important de locuri de muncă care vor contribui astfel la lărgirea bazei de impozitare. În calitate de liberal și de ministru al Finanțelor, consider că prioritatea lui 2014 este de a susține mediul de afaceri, nu doar prin menținerea fiscalității, ci prin reducerea poverii fiscale în principal asupra forței de muncă”, a mai spus Chițoiu.

În prezent, contribuțiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator și de 10,5% la angajat.

Autoritățile române au convenit la finele lunii iulie cu FMI și Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărțită egal de cele două instituții financiare internaționale. Aordul stand-by va fi discutat de boardul FMI la finalul lunii septembrie.

Cel mai recent acord al României cu FMI și Comisia Europeană, în valoare de 5 miliarde de euro și finalizat în luna iunie, a fost de asemenea de tip preventiv, după o înțelegere stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Anamaria Prodan are un nou dușman. S-au aruncat vorbe grele
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...