Chițoiu: Vom renegocia contractele cu „BĂIEȚII DEȘTEPȚI” din energie în maxim zece zile

Chițoiu: Vom renegocia contractele cu BĂIEȚII DEȘTEPȚI din energie în maxim zece zile
Publicat: 05/05/2012, 18:39
Actualizat: 31/01/2019, 01:06

Ministerul Economiei va renegocia contractele cu așa numiții „băieți deștepți” din energie în maxim zece zile, a declarat sâmbătă ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chițoiu, în urma discuțiilor de la BNR cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene.

Chițoiu a spus că la întâlnirea cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene s-a vorbit și despre contractele cu „băieții deștepți”.

„Mi-am luat angajamentul că în maxim zece zile trebuie să am o renegociere a acestor contracte, urmând ca după aceste renegocieri să informăm instituțiile financiare internaționale asupra hotărârilor pe care le-am luat”, a adăugat el.

Acesta a adăugat că va renegocia și cantități, și prețuri, și termene mai mici.

Întrebat dacă a văzut vreunul dintre contracte, ministrul desemnat a răspuns că el, personal, nu a văzut și nici nu are voie să vadă.

Chițoiu a afirmat că nu au existat discuții despre contractele cu Chevron.

Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat „băieților deștepți” din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenței a deschis o investigație privind legalitatea acestor acorduri.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat în aprilie că în instituția pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează, după ce a primit mai multe plângeri din partea Fondului Proprietatea, posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica și traderii de energie în afara pieței.

„Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luați de la companii vor fi returnați statului. CE încă analizează dacă va deschide investigația”, a spus Chirițoiu.

El a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenței analizează de peste un an piața de electricitate și s-a autosesizat, declanșând recent o investigație care vizează posibile pratici neconcurențiale, atât pe verticală cât și pe orizontală.

El a precizat că toate companiile investigate – Hidroelectrica și traderii parteneri, „băieții deștepți” din energie – sunt pasibile de amenzi.

Sintagma „băieți deștepți” este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziție a energiei de la Hidroelectrica la prețuri sub nivelul pieței.

La 20 martie ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul va rezilia în „condiții în care statul să nu piardă” contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creșterea prețurilor, scăderea duratei și a cantităților.

Renegocierea acestor contracte și anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Autoritățile au început la sfârșitul anului trecut să renegocieze contractele, cerând beneficiarilor să accepte scăderea cantităților de energie și a duratei pentru fiecare acord, precum și majorarea prețurilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galați, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroșani și CLMB Pationar Brașov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH și CLMB Patinoar Brașov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunțat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003 și expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va...
Superbolid deținut de un om de afaceri român. Repararea mașinii, o mare aventură
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu, despre operația lui Florin Piersic: ”Trebuie tratat într-un spital mare”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
De ce Sistemul Solar este aliniat cu Axa Răului?