Cine este magnatul spaniol care l-a devansat pe Warren Buffett în topul bogaților lumii

Cine este magnatul spaniol care l-a devansat pe Warren Buffett în topul bogaților lumii
Publicat: 09/08/2012, 17:48
Actualizat: 23/03/2019, 11:12

Magnatul spaniol Amancio Ortega Gaona, co-fondatorul grupului Inditex, cel mai mare din industria modei, a devenit al treilea cel mai bogat om din lume, devansându-l în clasament pe miliardarul Warren Buffet, informează Daily Mail.

Ortega, în vârstă de 76 de ani, a reușit să ajungă pe locul al treilea în top după ce acțiunile Inditex au crescut pe 6 august cu 3,8%. Astfel, averea sa a ajuns să fie estimată la circa 46,2 miliarde de dolari, față de 45,4 miliarde de dolari cea a omului de afaceri în vârstă de 81 de ani, Warren Buffet, care ocupa anterior această poziție.

Averea magnatului este aproape de două ori mai mică decât cea a celui mai bogat om din lume, mexicanul Carlos Slim. Locul al doilea în clasament este ocupat de către fondatorul Microsoft, Bill Gates, care are o avere estimată la suma de 63,3 miliarde de dolari, cu 10,8 miliarde de dolari mai mică decât cea a magnatului mexican în domeniul telecomunicațiilor.

Veniturile spaniolului au crescut cu circa 32% doar pe parcursul acestui an în ciuda perioadei de recesiune prin care trece statul din care provine, unde guvernul se află la un pas de a cere fonduri pentru salvarea de la faliment din partea reprezentanților Băncii Centrale Europene.

Aceasta se bazează, în principal, pe succesul companiei sale, al cărui profit a crescut pentru 12 trimestre consecutive după ce s-a mutat pe piețele emergente și și-a redus dependența de Spania.

Ortega deține, în momentul de față, aproape 60% din acțiunile grupului multinațional Inditex, prezent și în România, care include printre altele și branduri precum Zara, Massimo Dutti, Oysho, Stradivarius, Pull and Bear și Bershka.

În ciuda veniturilor sale substanțiale magnatul locuiește în continuare într-un apartament din provincia spaniolă A Coruna.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase