Cîțu, despre economia românească: Deficitul bugetar la 10 luni a urcat la 2,84% din PIB / Bugetul e plin de găuri. Economia națională a fost subminată cu premeditare / Atacarea sistematică a băncilor a fost politică de stat a PSD

Redactor:
Mihai Gongoroi
Deficitul bugetar la 10 luni a urcat la 2,84% din produsul intern brut (PIB) a precizat joi ministrul Finanțelor Florin Cîțu într-o conferință de presă.

„Deficitul astăzi, dacă nu facem nimic, este în jur de 4%. Peste 4% ca să fiu mai precis. Aici a fost și discuția de la Comisie, pentru că nimeni nu se aștepta să fie așa rea situația. Dacă nu facem nimic în urmatoarea luna si jumatate, deficitul va ajunge peste 4%. Avem cateva soluții, sunt 11 miliarde care nu au fost colectați și poate putem recupera ceva dar asta este situatia. Rectificarea va veni cu un deficit mai mare de 4% în acest an”, a spus Florin Cîțu.

El a arătat că execuția la 10 luni prevedea venituri de 260,7 miliarde de lei.

Florin Cîțu: Bugetul e plin de găuri. Economia națională a fost subminată cu premeditare

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus, joi, că are soluții pentru a diminua deficitul bugetar și a dat asigurări că bugetul pentru 2020 va respecta legislația care prevede creșterile de pensii și salarii. Pentru reducerea deficitului, ministrul va discuta cu reprezentanții ANAF. 

În ceea ce privește deficitul pentru 2020, Florin Cîțu a spus că acesta va ține cont de tratatele semnate cu Uniunea Europeană, respectiv pactul fiscal ce prevede un deficit limită de 3% și că PNL nu va crește taxe și impozite niciodată.

Despre OUG114/2018, ministrul a spus că părți din ea vor fi abrogate, păstrându-se cu siguranță majorarea salariului minim în construcții la 3.000 de lei și majorarea salariilor profesorilor.

El a mai dat drept exemple de „găuri” lăsate de PSD deficitul de 2,9 miliarde de lei de la bugetul asigurărilor sociale, deși se prevedea un excedent de 2,9 miliarde și o datorie de 1,8 miliarde de lei către companiile care au plătit concediile medicale și cărora Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să le returneze banii.

„Este opinia mea ca în ultimii trei ani de zile a fost subminată economia națională”, a spus Florin Cîțu, adăugând că totul ar fi fost premeditat de PSD.

Ministrul Finanțelor a exclus însă posibilitatea unui împrumut de la FMI sau cheltuirea banilor din bufferul de urgență și a precizat că instituțiile internaționale intuiau situația reală din buget, de aici și pesimismul din prognoze. Cu acestea se vor purta discuții și vor fi asigurate că direcția deficitului va fi corectată pe viitor. Împrumuturile vor fi luate din piețele financiare, nu de la FMI, a spus Cîțu, care a punctat că s-a împrumutat recent la cea mai mică dobândă din istorie pentru România, de 0,24%.

El a precizat că nu a semnat încă protocolul de predare-primire pentru că mai vrea să adauge lucruri la el, având în vedere că protocolul e semnat de fostul ministru Eugen Teodorovici și ar putea fi probă în cazul unui dosar penal. Florin Cîțu a mai spus că încă nu a realizat adresa de sesizare a organelor penale, dar că analizează situația și există intenția.

Ministrul a spus că guvernele PSD au condus România după două bugete, un buget prezentat în Parlament și altul nepublic, pentru finanțarea baronilor PSD și a partidului.

„Cam tot ce am găsit aici a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele. Mai mult, am aflat că situația reală nu era cunoscută și anticipată nici de partenerii noștri internaționali. Deci informațiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este că România în ultimii trei ani de zile … PSD, Teodorovici… economia Românei a fost condusă după două bugete. Și o spun foarte responsabil, a fost un buget, cel prezentat în Parlament, cel care nu a fost asumat nici de premier și nici de ministrul Finanțelor Publice. Dar a existat un al doilea buget, care avea de fapt toate informațiile reale, un buget folosit pentru finanțarea baronilor locali”, a declarat Cîțu.

O metodă folosită de PSD pentru devalizarea bugetului ar fi fost rectificarea bugetară. Cîțu a spus cu existat indicii la fiecare rectificare deoarece se cereau derogări de la legea responsabilității fiscale.

 

Atacarea sistematică a băncilor a fost politică de stat a PSD. Trebuie o relație mai bună

Partenerii financiari ai României s-au arătat îngrijorați de politica de stat a PSD de atacare sistematică și permanentă a sistemului bancar, a precizat joi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, adăugând că România trebuie să-și facă prieteni din instituțiile financiar-bancare.

„Vă spun că astăzi așa cum arată situația României trebuie să ne facem prieteni din toți cei care pot să ne ajute cu finanțarea. Relația noastră cu instituțiile financiare este una bună. Sunt oameni pe care-i cunosc, cu care am lucrat de ani de zile, am avut deja discuții cu ei. Evident că și ei intuiau situația reală si vom vedea cum vom găsi soluții”, a spus ministrul.

Florin Cîțu a exclus un împrumut de la FMI și a precizat că intenția sa este îmbunătățirea relației cu instituțiile financiar-bancare. Recent, trezoreria s-a împrumutat la un cost de 0,24%, cea mai mică dobândă din istorie, potrivit ministrului.

Deficitul bugetar la 10 luni a urcat la 2,84% din produsul intern brut (PIB) la 10 luni, a mai precizat Florin Cîțu, completând că acesta ar putea crește la peste 4% la finalul anului.

„Deficitul la 9 luni trebuia să fie 2,28%, execuția la 9 luni este 2,6%. Astăzi vă prezint execuția la 10 luni, exact cum mi-a predat-o Eugen Teodorovici, 2,84%, mai mult decât trebuia să fie la sfârșitul anului. (…) Deficitul astăzi, dacă nu facem nimic, este în jur de 4%. Peste 4% ca să fiu mai precis. Aici a fost și discuția de la Comisie (n.r. Comisia Europeană), pentru că nimeni nu se aștepta să fie așa rea situația. Dacă nu facem nimic în urmatoarea lună și jumatate, deficitul va ajunge peste 4%. Avem câteva soluții, sunt 11 miliarde care nu au fost colectați din economie și poate putem recupera ceva dar asta este situatia. Rectificarea va veni cu un deficit mai mare de 4% pentru acest an”, a spus Cîțu, care a precizat că rectificarea este primul obiectiv în mandatul său, succedat de bugetul pentru 2020 care să vină cu un deficit bugetar mai aproape de 3%.

Ministrul Finanțelor a spus că revoluția fiscală prin mutarea contribuțiilor a produs un deficit de 2 miliarde de lei la bugetul asigurărilor care apare din cauza neplății contribuțiilor. La sfârșitul anului acest deficit ar putea crește la 4 miliarde, a spus Cîțu. Proiectul încă se află în Parlament.

Florin Cîțu a mai precizat că din cele 4-5 miliarde de lei nerambursări de TVA au fost returnat deja 1 miliard de lei și că planul este returnarea întregii sume până la sfârșitul anului.

Datele prezentate de ministrul Finanțelor arată o gaură de 21 de miliarde de lei din veniturile prognozate și cele colectate la buget. „Veniturile estimate pe primele 9 luni trebuiau să fie 249 miliarde lei, sunt la 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaură, diferență, deficit, cum vreți să-I spuneți. De unde vine diferența? Jumătate din cele 21 miliarde, 11 miliarde sunt bani din economie necolectați, asta este ceva ce trebuie eu să discut cu ANAF. Cealaltă jumătate vine din fonduri europene. De acolo vine partea a doua. Niciodată nu a fost intenția celor de la PSD să ia acei bani. Așa se împart cei 21 miliarde lei. 11 miliarde sunt bani necolectați din economia românească, restul din exterior”, a arătat Cîțu.

El a completat: „La cheltuieli, banii pentru investiții și pentru proiecte cu finanțare din fonduri europene nu sunt cheltuiți. Pare bizar că nu vrei să cheltuiești bani pentru investiții finanțate cu fonduri europene, dar banii sunt luați de acolo și duși către cheltuieli de personal, asistență socială, bunuri și servicii, o altă metodă prin care se transferau bani către baronii locali. Nu a existat niciodată un interes la PSD de a investi bani în buget ci doar de a-i pune în buget la începutul anului și apoi să-i transfere către baronii locali și programele electorale ale PSD”, a explicat Cîțu.

Ministrul a adăugat că mare parte din cheltuieli au fost realizate în ultimele zile după căderea guvernului Dăncilă.

 

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide