CNADNR păzește autostrăzile cu agenți dotați cu arme și muniție letale. Cât costă paza unui km de autostradă

CNADNR păzește autostrăzile cu agenți dotați cu arme și muniție letale. Cât costă paza unui km de autostradă
Publicat: 19/11/2012, 11:39
Actualizat: 30/07/2014, 01:21

Autostrăzile din România vor fi păzite 24 de ore din 24 de agenți antrenați în săli de forță și care vor fi dotați cu arme și muniție letale. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) intenționează să achiziționeze servicii de pază pentru un total de 400 de km de autostrăzi, valoarea cumulată a investiției estimate fiind de aproximativ 25 de milioane de lei (5,5 milioane euro).

CNADNR va scoate la licitație contractele pentru asigurarea pazei pe cinci tronsoane de autostradă.Pentru fiecare tronson, acordul-cadru se va întinde pe doi ani, estimându-se că pentru fiecare segment de autostradă vor fi încheiate minimum două contracte.

Astfel că un calcul simplu arată că prețul estimativ pentru paza unui kilometru de autostradă este de aproape 13.600 de euro, sumă care poate scădea în urma licitațiilor care vor fi organizate la începutul anului viitor.

Firmele care vor depune oferte vor trebui să facă dovada că dispun de săli de sport proprii sau închiriate pentru pregătirea fizică a agenților de securitate, dar și de săli de curs pentru pregătirea profesională, inclusiv pentru cursul de calificare. În plus, vor face dovada că dispun de posibilități tehnice pentru executarea unor ședințe de tragere cu armamentul din dotare.

Unul dintre anunțurile publicate de CNADNR se referă la asigurarea pazei autostrăzii A2, tronsonul Lehliu-Cernavodă (106 km), valoarea contractului fiind de 7,41 milioane lei.

Un alt anunț al CNADNR se referă la cumpărarea de servicii de asigurare de pază a patrimoniului prin patrulare și posturi fixe pe autostrada A2, tronsonul Cernavodă-Constanța (56 km) și pe autostrada A4 Ovidiu-Agigea (21 km). Valoarea estimată fară TVA este de 5,87 milioane lei.

Și autostrada A1, București-Pitești, între km 10 și km 120, va fi păzită de agenți înarmați, valoarea contractului fiind estimată la 4,79 milioane de lei.

Pentru autostrada A2, secțiunea București-Lehliu, între km 9 și km 64, va fi încheiat un acord cadru, pe 24 de luni, cu o valoare estimată a contractelor de 3,7 milioane lei.

Și pentru autostrada A3 București-Ploiești (cei 52 de km inaugurați) compania de autostrăzi vrea să achizițoneze servicii de pază a patrimoniului prin patrulare și posturi fixe. Valoarea estimată a contractului este de 3,09 milioane de lei. Firma care va asigura paza va fi selectată în urma unei licitații deschise, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

În cazul segmentului București-Ploiești, firma care va fi desemnată câștigătoare va trebui să aibă la data depunerii ofertelor un număr minimum de 50 de autoturisme, vehicule concepute și construite pentru transportul de pasageri, precum și vehicule dotate corespunzător servicului de pază.

Personalul de pază trebuie să fie dotat cu uniforme și echipamente de protecție cu insemne distinctive.

„Un număr de 15 agenți (1 agent /autoturism/schimb) de pază trebuie să îndeplinească condițiile stipulate de legea 333/2003 privind paza obiectivelor bunurilor valorilor și protecția persoanelor și legea 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor pentru a fi avizați de către IGPR pentru desfășurarea activităților ca agent de securitate înarmat: ofertanții vor prezenta separat, în ordina alfabetică, dosarele persoanelor respective”, se arată în anunț.

Agenții de pază propuși pentru paza autostrăzii vor trebui să fie testați psihologic și să aibă avize cu semnătura și parafa medicului de Medicina Muncii.

În plus, ofertantul va trebui să facă dovada că dispune de săli de sport proprii sau închiriate pentru pregătirea fizică a agenților de securitate și sala de curs pentru pregătirea profesională, inclusiv pentru cursul de calificare. Vor face dovada că dispun de posibilități tehnice pentru executarea unor ședințe de tragere cu armamentul din dotare.

Autovehiculele de patrulare vor fi echipate cu proiectoare, orientate spre dreapta, care să permită verificarea împrejmuirii în timpul nopții. „Fascicolul de lumină va fi astfel reglat și orientat, încât să nu jeneze vehiculele care circulă din sens opus”, se arată în anunț.

Prestatorul va asigura personal specializat pentru efectuarea serviciilor, „capabil să acționeze prompt și eficient în diverse situații”, se arată în anunț. Ofertanții trebuie să prezinte autorizația de deținere pentru arme și muniție letale, emisă de către Inspectoratul General al Poliției Române, conform legii privind regimul armelor și al munițiilor.

Fluturașii reflectorizanți, panourile antiorbire, gardul de plasă de sârmă, parapeții metalici zincați sunt doar câteva dintre elementele pe care vor fi cu ochii agenții de pază ai firmelor cu care Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) va încheia un contracte de achiziții publice.

Recent, CFR Călători a anunțat că va organiza o „procedură de achiziție” pentru cumpărarea de ,,Servicii de pază pentru vagoanele de dormit, cușetă, restaurant și bar”, valoarea totală estimată a contractului fiind echivalentul a 140.000 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...