Comisia de Supraveghere a Asigurărilor modifică schimbarea. Ce fel de poliță pentru locuință trebuie să cumperi pentru a nu risca amenzi de până la 500 de lei

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor modifică schimbarea. Ce fel de poliță pentru locuință trebuie să cumperi pentru a nu risca amenzi de până la 500 de lei
Publicat: 25/10/2012, 19:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:13

Proprietarii își vor putea asigura locuințele pentru riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren fie printr-o poliță facultativă, fie printr-o asigurare obligatorie emisă de PAID – instituția care emite polițele obligatorii pentru locuințe, a decis joi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

CSA a hotărât astfel revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuințe, prevăzute de legea în domeniu.

Reamintim că, printr-un ordin al președintelui CSA, de la 1 septembrie a.c. se instaura „monopolul” PAID în privința protecției locuințelor împotriva riscurilor catastrofice.

„Astfel, proprietarii își pot îndeplini obligațiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativă.Totodată, prin polițele facultative, cetățenii se pot proteja suplimentar și pentru alte riscuri”, se arată într-un comunicat al CSA.

Potrivit legislației, proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

CSA a anunțat că măsura este prima dintr-o serie de inițiative care vizează inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, astfel încât obiectivul principal – de cuprindere cât mai largă în asigurare a fondului locativ din România – să fie atins.

În prezent doar 56% dintre locuințele României sunt asigurate facultativ sau obligatoriu, 5% din numărul total de polițe fiind încheiate cu firme de asigurare care fac parte din PAID.

Recent, Aurelia Cristea, directorul general al PAID, declara că legislația în domeniu a devenit inaplicabilă pentru scopul pentru care a fost creată. Cristea atrăgea atenția că instabilitatea legislativă din piața de asigurări a creat o concurență între PAID și acționarii săi.

La rândul lor, reprezentanții Allianz-Țiriac Asigurări – societate care nu face parte din PAID – avertizau recent că inconsistența inițiativelor și demersurilor legislative care vizează modificarea cadrului de funcționare a asigurării locuințelor din România produce efecte nocive atât la nivelul operatorilor din domeniul asigurărilor, cât mai ales în rândul proprietarilor de locuințe.

„Clienții noștri sunt în acest moment dezorientați și, din păcate, nici noi nu reușim să înțelegem încotro ne îndreptăm cu sistemul asigurării locuințelor”, a declarat recent, într-un comunicat, Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Țiriac Asigurări.

„Emiterea Ordinului Președintelui CSA nr. 15/2012, care reinstaura, începând cu data de 1 septembrie a.c., monopolul PAID în privința protecției locuințelor împotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro (în funcție de tipul constructiv al clădirii), a fost urmată, la numai câteva zile, de suspendarea acestei reglementări. Apoi, de curând, Comisia Parlamentară de politică economică, reformă și privatizare a aprobat un set de modificări ale Legii 260/2008 ce ar urma să fie dezbătute în plenul Camerei Deputaților. Între amendamentele admise, regăsim o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuințe în a-și alege furnizorul de protecție facultativă și ar distorsiona concurența pe piața asigurărilor, prin limitări impuse exclusiv companiilor de asigurări care nu sunt membri ai PAID”, se arăta în comunicatul Allianz-Țiriac.

Printr-un ordin al CSA, de la 1 septembrie, proprietarii de locuințe care au încheiate polițe facultative care acoperă și cele trei riscuri de bază – cutremur, inundație sau alunecare de teren -aveau obligația să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor la data expirării celor facultative.

De asemenea, începând cu 1 septembrie, societățile de asigurare puteau încheia polițe pentru riscurile prevăzute de contractul de asigurare obligatorie a locuințelor numai pentru valori asigurate care depășesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.

Astfel, CSA stabilea că proprietarii care doresc să-și acopere riscul pentru valori mai mari decât nivelul acoperit de asigurările PAD – pentru cele trei riscuri de bază – pot să cumpere polițe facultative doar după ce încheie o poliță obligatorie.

Ordinul CSA 15/2012 a fost contestat în justiție de Astra Asigurări, liderul pieței de profil în 2011.
Instanța a hotărât, la 18 septembrie, să suspende ordinul CSA.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind, în funcție de tipul locuinței, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participație de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins și Grawe România dețin câte 5,5% din acțiuni.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?