Companiile de asigurări anticipează un an „amorțit”, cu o creștere a pieței de 3-5%

Companiile de asigurări anticipează un an amorțit, cu o creștere a pieței de 3-5%
Publicat: 28/01/2013, 11:42
Actualizat: 05/03/2016, 14:42

Anul 2013 va fi unul „amorțit” pentru piața asigurărilor generale și de viață, cu o creștere de 3-5%, susținută de majorarea tarifelor la polițele RCA și aportul din ce în ce mai semnificativ al asigurărilor de locuințe si sănătate, estimează președintele Directoratului Omniasig, Mihai Tecău, potrivit Mediafax.

„Anul 2013 va fi similar celui precedent, nu mă aștept să avem schimbări deosebite față de 2012. Va fi un an amorțit, așa cum l-a caracterizat un reprezentant al UniCredit România. Anticipez o creștere a subscrierilor de 3-5% în acest an la nivelul pieței. De asemenea, acționarii vor pune mai multă presiune pe obținerea de profit în detrimentul creșterii cotei de piață, iar clienții vor alege asigurătorii în funcție de rapiditatea achitării daunelor”, a afirmat Tecău la o conferință pe teme de specialitate.

Prezent la eveniment, președintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, a afirmat că un avans de 5% al subscrierilor este un scenariu optimist.

„Previziunile pentru acest an nu sunt optimiste, mai degrabă prudente. O creștere de 5% o apreciez foarte optimistă. Din punctul meu de vedere, important pentru acest an este să stabilizăm nivelul costurilor, care va avea ca efect echilibrarea bilanțurilor. În 2012, despăgubirile au evoluat abrupt și au generat costuri ridicate, care au fost acoperite de acționari și nu din veniturile generate din prime subscrise”, a spus Diaconescu.

Ea a adăugat că în acest an, atât pentru Asirom, cât și pentru ceilalți asigurători din prima parte a clasamentului, „cuvântul de ordine” va fi fidelizarea clienților prin creșterea calității serviciilor.

Reprezentantul Astra, Alin Bucșa, s-a arătat mai optimist și a anticipat pentru 2013 o creștere de două cifre, undeva între 10 și 15%.

„Această creștere va veni din majorarea tarifului de primă la polițele RCA și din avansul PIB-ului, la care se adaugă evoluțiile pozitive pe segmentul asigurărilor de locuințe și de sănătate. Dacă reforma în sistemul sanitar se va pune în practică, atunci avanul subscrielor la nivelul pieței va fi și mai mare”, a spus președintele Directoratului Astra, al doilea jucător după nivelul veniturilor în primele nouă luni ale anului 2012.

Bucșa a mai spus că anul 2012 se va încheia mai bine decât arată rezultatele la nouă luni, pe fondul unor cifre mai optimiste în ultimul trimestru al anului precedent.

„Astra și-a bugetat să crească în 2013 cu două cifre, evoluție ajutată și de subscrierile din afară țării. Vom continua să mizăm pe subscrierile din exterior. Spre exemplu, subscrierile Astra în Ungaria reprezintă 10% din veniturile companiei la nivelul anului 2012”, a mai spus Bucșa.

În primele nouă luni ale anului 2012, piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 1,43%, la 6,17 miliarde de lei, susținută de majorarea subscrierilor din asigurări generale cu 1,74%, la 4,87 miliarde de lei.

Pe segmentul asigurărilor de viață, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, în urcare cu 0,3% față de primele trei trimestre ale anului trecut.

Subscrierile asigurătorilor români în alte state membre ale Uniunii Europene au crescut cu 27,1% în primele nouă luni ale anului 2012, la 232 milioane de lei, cifra reprezentând 4,78% din totalul veniturilor industriei, de 6,17 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Vicepreședintele Directoratului UNIQA Asigurări, Romeo Jantea, a atras atenția că, fără subscrierile din afara României, care însumează câteva zeci milioane de euro, piața asigurărilor din România „a căzut în nas” în 2012 comparatic cu anul precedent.

„În 2013, piața asigurărilor nu va muri, dar nici nu va crește spectaculos, ci doar cu câteva procente. Creșterea nu va veni din majorarea tarifelor la polițele RCA”, a spus Jantea.

În urmă cu aproape 10 zile, CSA a modificat norma privind asigurarea RCA, demers prin care societățile de profil vor fi obligate să stabilească tarifele de primă astfel încât să acopere toate cheltuielile aferente acestei clase de asigurări.

Ordinul CSA 3/2013 prevede ca „pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligația de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislației în vigoare și a principiilor actuariale general acceptate”.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligați să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligațiilor, constituirea rezervelor tehnice și plata contribuțiilor către anumite fonduri, precum și acoperirea cheltuielilor de achiziție și de administrare.

De asemenea, companiile sunt obligate să transmită către CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale și justificarea aplicării acestora, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

Noua normă RCA a intrat în vigoare pe 18 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei și au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale și de viață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai