Conducerea ASF: Am fost avertizați că, în cazul unor decizii dure privind Astra, vom fi demiși

Conducerea ASF: Am fost avertizați că, în cazul unor decizii dure privind Astra, vom fi demiși
Publicat: 20/02/2014, 09:36
Actualizat: 31/07/2014, 14:53

Conducerea ASF spune că nu va ceda în fața presiunilor instituționale.

„Consiliul ASF dorește să aducă la cunoștința publicului că la sfârșitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piața asigurărilor că în cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente și a luat toate deciziile care se impun din analiza deficiențelor constatate la Astra. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare și ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate. În privința indiciilor infracționale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuții în acest sens și nu cedează în fața presiunilor, fie ele și instituționale”, se arată în comunicatul autorității remis agenției Mediafax.

Autoritatea de reglementare remarcă faptul că, pentru președintele României, ASF este „o cloacă”, iar patronul Astra este „domnia sa”.

„Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre președintele României și patronul Astra. Pentru patronul Astra, președintele ASF habar nu are de asigurări, iar pentru președintele României, președintele ASF „nu are competențe pe piața de capital”. Și pentru președintele României și pentru acționarul majoritar al Astra, conducerea ASF este „incompetentă””, se arată în comunicat.

De asemenea, ASF remarcă faptul că salariile conducerii instituției, comunicate public încă de anul trecut și semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor comisii de supraveghere, au intrat în atenția președintelui României abia după ce autoritatea a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul Astra.

ASF a instituit, marți, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, liderul pieței de asigurări, a suspendat acționarii și conducerea și a numit firma KPMG Advisoru ca administrator special.
În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură „de tip mafiot”, incalificabilă, care va genera un șoc internațional uriaș. De asemenea, Adamescu a anunțat că va contesta în justiție decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Astra.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea „imediată” a întregii conduceri a ASF, susținând, referitor la această instituție, că este „o cloacă, unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți pentru această muncă”.

Președintele a declarat că și dezbaterea publică și realitățile îl obligă să ceară revocarea imediată a întregii conduceri a ASF.

„ASF este o cloacă, în care și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel, profund incompetenți și nepregătiți pentru această muncă, fie că vorbim de Dan Radu Rușanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soția domnului Chițoiu, de Dan Mircea Popescu – ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost minsitru pe la Muncă – fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curățată de la ASF și făcut din ASF o instituție cu autoritate profesională și morală”, a declarat președintele.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declarațiile președintelui României privind intenția de a solicita Parlamentului României revocarea întregii conduceri a instituției, se spune în comunicatul ASF dat publității miercuri seară, după declarațiile președintelui Băsescu.

„ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al președintelui României de a solicita oricui dorește și orice dorește. ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al președintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană. ASF consideră însă inacceptabilă formularea utilizată în spațiul public de către președintele României a termenului de „cloacă” folosit la adresa întregii ASF și reamintește președintelui României că, potrivit articolului 30 din Constituția României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine”, se arată în comunicat.

ASF consideră demersul de defăimare a instituției drept unul cel puțin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituții a statului.
„Remarcăm că acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituții de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piața asigurărilor din România. ASF a decis marți, 18 februarie, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru Astra”, se menționează în comunicat.
În privința salarizării conducerii ASF, instituția arată că a făcut publice aceste informații încă de la înființare.

„Veniturile conducerii ASF vehiculate de presă sunt mult sub cele ale fostelor conduceri. Spre exemplu, Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost șef al Miliței Economice din portul Constanța și un apropiat al președintelui României, nominalizat politic pentru funcția de președinte al CSA, sub mandatul căruia Astra nu a primit nicio sancțiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro”, se mai spune în comunicat

De asemenea, fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziție, a avut în ultimele două luni înainte de înființarea ASF venituri de 69.816 euro
„Fostul comisar al CNVM, Ștefania Ferencz, descrisă de presă drept „secretara domnului Boc”, a avut în ultimele două luni înainte de înființarea ASF, venituri de 64.131 de euro”, se precizează în comunicat.

ASF a fost înființată în aprilie 2013 prin comasarea fostelor comisii de supraveghere a pieței de capital, a asigurărilor și a pensiilor private de la CNVM, CSA și CSSPP.
Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% și Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice și juridice, cu o participație reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieței de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 și mai mult de patru milioane de clienți.
Piața asigurărilor generale și de viață a depășit opt miliarde de lei în 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine