Conducerea unui gigant în domeniul tehnologiei a cumpărat un avion. Câteva luni mai târziu a anunțat pierderi de 1 miliard de dolari

Conducerea unui gigant în domeniul tehnologiei a cumpărat un avion. Câteva luni mai târziu a anunțat pierderi de 1 miliard de dolari
Publicat: 23/09/2013, 12:45
Actualizat: 22/03/2019, 20:17

Directorii producătorului canadian de smartphone-uri BlackBerry au cheltuit mai multe milioane de dolari pentru achiziția unui avion în acest an, cu numai câteva luni înainte să anunțe un program masiv de concedieri și pierderi de aproape 1 miliard de dolari, informează Mediafax, citând Financial Times.

Compania a cumpărat second-hand un avion Bombardier Global Express, care de obicei costă peste 20 de milioane de dolari, pentru a înlocui două aeronave mai vechi. Măsura a fost descrisă ca o reducere de costuri.

Avionul a fost livrat în iulie, în trimestrul al doilea al anului fiscal. BlackBerry a anunțat vineri o pierdere operațională de 950-995 milioane de dolari, în mare parte din cauza telefoanelor nevândute aflate în stoc.

O restructurare, determinată de rezultatele slabe ale companiei, va include concedierea a 4.500 de angajați, 40% din personal.

De asemenea, programul de reducere a costurilor va include și vânzarea aeronavelor deținute de companie, inclusiv a celui cumpărat anul acesta.

Momentul inoportun al achiziției avionului ridică noi semne de întrebare privind procesul de luare a deciziilor în ultimii ani la producătorul de smartphone-uri.

BlackBerry a anunțat în august formarea unei comisii speciale pentru analiza opțiunilor strategice ale companiei, inclusiv vânzarea.

Board-ul vrea o vânzare rapidă, care ar putea fi încheiată chiar de la începutul lunii noiembrie, au afirmat surse apropiate situației pentru Wall Street Journal. Formrea comisiei speciale a fost văzută de analiști și investitori ca o recunoaștere a faptului că reducerile de personal și noua linie de telefoane nu au ajutat BlackBerry să facă față concurenților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase