Consiliul Fiscal avertizează că veniturile bugetare sunt la un nivel „inadmisibil de jos”. „Este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor”

Consiliul Fiscal avertizează că veniturile bugetare sunt la un nivel inadmisibil de jos. Este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor
Publicat: 16/08/2023, 15:58
Actualizat: 16/08/2023, 16:51

Ultimul raport al Consiliului Fiscal arată că veniturile Bugetului sunt la un nivel „inadmisibil de jos” în raport cu nevoile României. Este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor din legislația actuală, avertizează finanțiștii. Aplicarea unor astfel de măsuri se poate însă confrunta cu opoziția unor grupuri de interese, conform actului avizat de președintele Consiliului, Daniel Dăianu.

Raportul subliniază prognozele în înrăutățire a situației economice pentru acest an, lucru confirmat de datele deja apărute: un nivel al creșterii economice în primele 3 luni de 2,4% an-pe-an (aproximativ jumătate din ritmul aferent trimestrului anterior – trimestrul 4 din 2022, de 4,7%), iar creșterea PIB în primul trimestru față de cel anterior (ultimul din 2022) a fost de doar 0,2% – marcând o cvasi-stagnare a economiei.

Consolidarea fiscal-bugetară este „vitală și stringentă”, iar amânarea ei mizându-se pe evoluția favorabilă a economiei și pe efectul inflației, nu reprezintă o opțiune viabilă, se mai arată în Raportul anual al Consiliului Fiscal.

Citiți AICI documentul integral

Ce ne așteaptă, în opinia finanțiștilor

Economia României este deosebit de vulnerabilă la schimbări în atitudinea finanțatorilor, mai notează Raportul. Iar această atitudine depinde, în bună măsură, de performanțele sectorului public, atrage atenția Consiliul Fiscal.

  • PIB-ul nominal nu va crește atât de rapid în 2023, iar inflația (ce are efecte identice cu o ajustare structurală) nu va mai ajuta, în aceeași măsură, la reducerea deficitului.
  • Modul în care a fost administrat bugetul- execuția bugetară- la 6 luni relevă un deficit (în metodologie națională) relativ mare, de 2,3% din PIB, care ridică problema materializării unui deficit mai mare decât cel proiectat. Iar distanța dintre ținta de deficit și prognozele recente pare a arăta im-plauzibilitatea deficitului țintit în lipsa unor măsuri de consolidare clare, ferme, adoptate rapid.
  • Tăierile de cheltuieli nu mai sunt posibile la nivelul din anii anteriori, pentru că stau sub presiunea inflației și indexărilor inerente, sub presiunea anului electoral 2024. Nici cheltuielile de co-finanțarea nu pot fi reduse pentru că e nevoie să absorbim banii din PNRR.
  • Măsurile adoptate până la acest moment (OUG 34 din 15 mai 2023) sunt insuficiente pentru a garanta o traiectorie de ajustare fiscală în acest an și în cei care urmează.
  • Nivelul redus al ponderii veniturilor fiscale în PIB este insuficient pentru a susține dezvoltarea și pentru a asigura furnizarea unor bunuri publice esențiale.
  • În plus, în mod inevitabil, inflația ridicată va duce la erodarea puterii de cumpărare, cu efect negativ asupra activității economice, și va necesita majorarea cheltuielilor bugetare, exercitând presiuni suplimentare asupra bugetului.
  • România se află într-o situație fiscală foarte dificilă, caracterizată de un nivel insuficient al veniturilor bugetare și de o mărime ridicată a deficitului structural și a deficitului extern. În acest climat, caracterizat de amplificarea sentimentului de incertitudine, e nevoie de mobilizarea resurselor și de o alocare pe priorități, solidaritate și responsabilitate.
  • Inflația a sprijinit favorabil execuția bugetară din anul 2022 și a limitat ponderea în PIB a datoriei publice, însă acest efect este temporar. În lipsa unei politici fiscale prudente, efectul inflației ridicate se va inversa și va influența negativ bugetul.

Reamintim că în urma analizei proiectului de buget pentru anul 2023, pe baza unei abordări prudente, Consiliul Fiscal a estimat ca probabilă încasarea unor venituri mai mici cu circa 11,3 mld. lei față de țintele asumate, iar pe partea de cheltuieli, CF a identificat un necesar suplimentar de alocări în cuantum total de cel puțin 9 mld. de lei.

CITEȘTE ȘI: 

VIDEO | Marcel Ciolacu: IMM-urile au devenit un fel de off shore în interiorul unui stat. Scoaterea excepțiilor nu va fi brutală

Marcel Ciolacu: Sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde, un lucru total anormal/S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții

EXCLUSIV VIDEO | Daniel Dăianu: ”Recesiunea este probabilă în 2023, puterea de cumpărare ar putea să scadă. Cu războiul din Ucraina, s-au încălcat flagrant reguli. Fără respectarea regulilor internaționale, lumea va fi jungla celui mai puternic”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...