Constantin: Trebuie să punem presiune să deblocăm piața rusă pentru exporturile de carne din România

Constantin: Trebuie să punem presiune să deblocăm piața rusă pentru exporturile de carne din România
Publicat: 25/10/2013, 14:40
Actualizat: 25/10/2013, 14:40

Piața din Rusia trebuie deblocată pentru exporturile de carne din România, asemeni celei din China, unde pot fi livrate din acest an bovine vii și produse din carne de porc, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Din păcate, exporturile în acestă zonă (industria cărnii – n.r.) nu sunt foarte multe. Vreau să apreciez eforturile pe care și dumneavoastră (producătorii – n.r.) le-ați făcut pentru a deschide noi piețe. Am fost împreună cu o parte dintre dumneavoastră anul trecut în Rusia și am încercat să dezvoltăm exporturile. Sunt conștient că rolul ministerului nu trebuie să fie numai acela de a veni în fiecare an să plătească subvenții, trebuie să întărească din ce în ce mai mult politicile, și una dintre politicile importante pe care ar trebui să le avem în vedere este deschiderea de noi piețe pentru produsele românești. Sigur să punem în continuare presiune pe piața din Rusia, produsele noastre pot să facă față, sunt competitive pe oricare din piețele lumii, inclusiv pe piața rusă. Trebuie să demonstrăm în continuare, să punem presiune în continuare pentru că trebuie să deblocăm. Este și o chestiune despre ceea ce înseamnă acorduri în Uniunea Europeană cu Rusia”, a arătat Constantin, prezent la expoziția de carne și produse din carne CARNEXPO.

Ministrul a arătat că eforturile pentru deblocarea pieței din China au avut succes.

„În egală măsură am mers în China și acolo am avut succes, de anul acesta s-a deblocat piața din China pentru exportul de bovine vii și produse din carne de porc”, a arătat Constantin.

Un sector care a cunoscut o dezvoltare importantă la export a fost cel al creșterii păsărilor, valoarea exporturilor ridicându-se anul trecut la 260 milioane de euro.

„Este un sector care s-a descurcat bine în această perioadă și de aceea beneficiază de o atenție deosebită și din partea bugetului de stat, dar și din partea fondurilor europene și mă refer aici la sectorul creșterii păsărilor. Pe zona de export, acestea au cunoscut o dezvoltare extraordinară, numai în anul 2012 am avut peste 260 milioane de euro exporturi. Pentru sectorul de porc și pasăre avem angajamente semnate între Ministerul Agriculturii și crescători până în anul 2017. Deci subvenția pe care o avem la dispoziție pentru bunăstarea la porc și pasăre sunt garantate”, a spus Constantin.

El a adăugat că până la sfârșitul anului trebui stabilite nevoile de investiții pentru industria cărnii, astfel încât să crească numărul de ferme de reproducție și de creștere pentru a reduce importurile de materie primă.

„Viitorul PNDR pune un accent mai mare pe ceea ce înseamnă agromediu. În condițiile în care suntem într-o țară în care mediul rural are în continuare nevoie de o atenție deosebită, are nevoie de dezvoltarea din punct de vedere al celor mai importante facilități de care are nevoie românul care trăiește în mediul rural, trebuie să alocăm și acolo sume importante. Trebuie să constatăm că pentru zona de investiții din păcate resursele financiare pe care noi le avem la dispoziție nu sunt la fel de mari cum au fost până acum. Trebuie ca în aceste luni care ne-am mai rămas până la sfârșitul anului 2013 să vedem care sunt nevoile importante și pentru industria cărnii, pentru a asigura suficiente ferme de reproducție în România, suficiente ferme de creștere astfel încât să nu mai fim nevoiți să importăm”, a precizat Constantin.

Ministrul a arătat că industria cărnii importă în jur de 60-70% din materia primă necesară.

„Un lucru neplăcut într-o țară în care avem potențial uriaș de a crește animale, un potențial uriaș pentru a produce suficient pentru nevoile care le avem. Și din cauza efectivelor, dar și din cauza prețurilor, costurilor de producție care în România se pare că sunt mai mari decât în alte state, se importă foarte mult. (…) Va fi o prioritate în viitorul PNDR să ne asigurăm că vom avea succes cu fermele de producție și cu fermele de creștere, astfel încât să nu mai fim în această situație în care să importăm 70% din materia primă”, a conchis Constantin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte