Controverse legate de noul indice IRCC: Creditele ipotecare Prima Casă se acordă la referința ROBOR la trei luni

Controverse legate de noul indice IRCC: Creditele ipotecare Prima Casă se acordă la referința ROBOR la trei luni
Publicat: 03/05/2019, 15:23

Conform Ziarului Financiar, băncile se află în imposibilitatea de a acorda creditele Prima Casă în funcție de IRCC, în condițiile în care legea Prima Casă, care prevede că aceste credite se acordă în funcție de ROBOR la trei luni plus o marjă de maxim 2% nu a fost modificată.

„În momentul de față la creditul > este utilizat indicele ROBOR la trei luni”, au transmis reprezentanții CEC Bank, la solicitarea ZF. Banca a modificat deja oferta pe segmentul creditelor ipotecare standard, înlocuind ROBOR la 6 luni cu IRCC și păstrând marjele. Astfel, noua dobândă este formată din IRCC plus o marjă de 2,5% pentru creditul ipotecar standard fără card și IRCC, plus o marjă de 2,4% pentru creditul prin card.

Și reprezentanții BCR au punctat că aplică noul indice IRCC cu excepția creditelor de tipul Prima Casă.

„Din informatiile noatre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/ 2020 și OUG52/ 2016. Aici sunt creditele de consum și cele ipotecare standard, excepție Prima Casă. Prima Casă are preț reglementat de catre Statul Român prin legislație specifică”, au transmis reprezentanții BCR.

Noul indice IRCC, intrat începând cu 2 mai în calculul dobânzilor variabile pentru creditele de consum, a generat o serie de controverse la nici o zi după ce a fost lansat. Prima valoare anunțată de BNR ia în calcul media aritmetică a valorilor zilnice din trimestrul patru al anului trecut, ajungându-se la 2,36%. Indicele de 2,36% este valabil până la finalul lunii iunie, urmând ca apoi să se actualizeze trimestrial.

IRCC este folosit pentru creditele noi acordate de bănci, dar în Parlament există o inițiativă potrivit căreia clienții vor putea să schimbe indicatorul de referință din ROBOR în IRCC, în cazul în care doresc.

IRCC se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară (indicele zilnic).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase