Creșterea prețului RCA, nejustificată: Asiguratorii au plătit mai puține daune și au încasat prime mult mai mari

Redactor:
Adrian Macarie
Creșterea prețului RCA, nejustificată: Asiguratorii au plătit mai puține daune și au încasat prime mult mai mari
Mai multe pe gandul.info
Astfel, se destramă mitul conform căruia companiile de asigurări majorează tarifele de RCA pentru că a crescut daunalitatea. De fapt, daunele plătite au stagnat la circa un miliard de lei pe primul semestru, după cum arată tabelul alăturat, în schimb tariful mediu al unei polițe RCA a crescut cu 45% între S1/2014 și S1/2016.
 
În niciun alt sector de activitate tarifele sau prețurile nu au cunoscut o creștere atât de ma­re în 2 ani, de 45%. Creșterea rămâne va­labilă și dacă se calculează tariful mediu pen­tru toată piața RCA, indiferent de tipul de poliță.
 
Pe primul semestru din 2016 au fost emise 1,65 milioane de polițe pe 12 luni, față de 1,43  milioane de polițe emise în S1/2014. Pon­derea polițelor emise pe 12 luni în totalul po­li­țe­lor a crescut de la 38% la 40% în același interval.
 
În 2012 ponderea polițelor pe 12 luni era de circa 33% în totalul polițelor subscrise.
 
Piața asigurărilor RCA pe primele 6 luni a fost de circa 2,2 miliarde de lei, în creștere cu 29% față de semestrul 1 din 2015. Creșterea a fost favorizată atât de majorarea tarifelor medii de primă cu 24%, cât și de creșterea numărului de contracte vândute pe companie de asigurări RCA, de la 3,8 la 4 milioane.
 
Aplatizarea vânzărilor de polițe pe tot par­cursul anului, dar și majorarea gradului de cuprindere în asigurare au dus la creșterea cu 25% a numărului de polițe RCA vândute în semestrul 1 al anului în ultimii 5 ani, de la 3,2 milioane de contracte la 4 milioane de con­tracte în S1/2016.
 
Piața asigurărilor RCA se îndreaptă spre 1 miliard de euro (4,4 mld. lei) anul acesta, ceea ce înseamnă o miză semnificativă pentru marii jucători internaționali prezenți.
 
MAI MULTE, ÎN ANALIZA ZF
 
Inchide