Cursul oficial, aproape de MAXIMUL ISTORIC. Pe piața interbancară cotația a urcat până la 4,39 lei/euro, moment în care a intervenit BNR

Cursul oficial, aproape de MAXIMUL ISTORIC. Pe piața interbancară cotația a urcat până la 4,39 lei/euro, moment în care a intervenit BNR
Publicat: 08/05/2012, 10:59
Actualizat: 08/05/2012, 11:09

Cursul oficial anunțat de BNR a urcat joi până la 4,3672 lei/euro, aproape de cel mai mare curs oficial înregistrat în România față de moneda europeană, de 4,3688 lei/euro, atins pe 30 iunie 2010.

Dealerii valutari, cei care intermediază tranzacțiile monetare, susțin că, de fapt, cursul a depășit deja acest maxim pentru că în timpul ședinței de tranzacționare de joi el „a sărit” de 4,37 lei/euro, dar că BNR a calculat un curs mai mic, puțin sub acest record.

În ceea ce privește motivele pentru care moneda locală continuă să se deprecieze față de cea europeană, acestea includ atât semnalele economice proaste cât și evoluția internațională a cursului dolar/euro, moneda americană dând puternice semne de apreciere dar și o posibilă „răzbunare” a BNR pe Guvern, care a anunțat că vrea să majoreze salariile bugetarilor.

„Când investițiile străine directe scad văzând cu ochii, exporturile încetinesc brusc iar importurile cresc este normal să afecteze cursul, pentru că cererea internă de valută nu mai poate fi acoperită la fel de bine. BNR a intervenit la fixing, a făcut cursul . Rămâne de văzut ce va face vineri”, a declarat pentru gândul un dealer, care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția deținută. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

În timp ce cursul oficial al leului față de euro a crescut joi cu 0,1%, cel al zlotului a scăzut cu 0,5% iar al forintului cu 0,6%. De la începutul anului până acum cursul leu/euro a crescut cu 1,1%.

După anunțarea cursului oficial leul a continuat să se deprecieze până la un maxim de 4,39 lei/euro, în ciuda faptului că BNR ar fi intervenit în piață, după cum susțin unii dealeri.

Dacă BNR nu intervine vineri cursul urcă la 4,4 lei/euro

Dealerul valutar a precizat că dacă vineri, 16 martie, BNR nu intervine nici în piață, nici la fixing (metoda de stabilire a cursului în funcție de cursurile practicate de cele mai mari bănci din România), atunci cursul se poate duce foarte ușor peste 4,4 lei/euro.

Răzbunarea BNR pentru că Guvernul vrea să majoreze salariile

Alți dealeri valutari și-au amintit însă și de „răzbunarea BNR” din iunie 2010, când, „ca prin minune”, banca centrală „și-a luat ochii de pe curs și mâna de pe leu” și a lăsat cursul să explodeze.

Cum a fost atins recordul negativ din 2010

Motivul bănuit de unii dealeri pentru explozia de atunci a cursului a fost faptul că în acest fel BNR a vrut să își arate nemulțumirea față de decizia Guvernului Boc de majorare a TVA de la 19% la 24%, venită după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională tăierea pensiilor cu 15%.

Astfel, în perioada 8 iunie – 20 iunie 2010, cursul a crescut cu peste 3%, de la 4,2311 la 4,3688 lei pentru un euro. Ulterior cursul a coborât în jurul valorii de 4,3 lei/euro.

„Atunci BNR a vrut să îi arate pisica (Guvernului). A lăsat cursul liber pentru a înțelege toți eforturile Băncii de a ține cursul cât mai stabil în condițiile în care deciziile luate de Guvern sabotau revenirea economiei. Acum este însă o situație diferită. Atunci au declarat (oficialii BNR, n.r.) public faptul că majorarea TVA este o eroare. Dar atunci apărau inflația. Acum ar putea fi vorba despre o eventuală opoziție față de majorarea salariilor”, ne-a declarat un alt dealer, care, de asemenea, nu a dorit să fie citat cu numele și funcția.

El a precizat că acum situația este cu totul alta pentru că inflația este la un nivel mic, însă, în același timp „dacă majorarea salariilor depășește creșterea productivității, atunci avem din nou presiuni pe inflație, ceea ce BNR-ului nu îi place, după cum ne-a arătat până acum”.

Din momentul discursului din Parlament al președintelui Traian Băsescu, în care acesta a cerut Guvernului „reîntregirea salariilor”, până joi, cursul a crescut cu 0,3%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern