De la 1 noiembrie, o pizza livrată ACASĂ – TVA 9%, o pizza mâncată LA RESTAURANT – TVA 5%

De la 1 noiembrie, o pizza livrată ACASĂ - TVA 9%, o pizza mâncată LA RESTAURANT - TVA 5%
Publicat: 09/10/2018, 11:54
Actualizat: 26/03/2019, 03:07

De la 1 noiembrie, vor putea aplica cota redusă de TVA de 5% activitățile de restaurant și catering, cazarea în hoteluri și facilități similare, sălile de fitness, precum și accesul în parcuri de distracții și parcuri recreative. Ordonanța de urgență care cuprinde aceste noutăți a fost adoptată în ședința de Guvern din 4 octombrie.

ANAF se confruntă, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale în domeniul turismului local. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalității ar trebui să reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafață a veniturilor nedeclarate și, prin urmare, plata TVA de către agenții economici.

Un efect direct al acestei măsuri pentru afacerile din domeniu ar consta în potențiala reducere a tarifelor brute practicate, ceea ce ar crește gradul de ocupare a unităților de cazare. „Rămâne de văzut însă dacă această măsură fiscală se va traduce într-o reală diminuare a prețurilor serviciilor începând cu 1 noiembrie. Și chiar dacă nu vom asista la o asemenea abordare din partea agenților economici, iar nivelul tarifelor se va menține, este interesant de urmărit cum vor utiliza firmele surplusul de venit realizat (rezultat din diferența de cotă de TVA). Acest surplus poate fi utilizat pentru realizarea unor investiții suplimentare în unitățile respective (n.a. hoteluri și restaurante) sau poate chiar în creșterea salariilor angajaților,” apreciază Adrian Teampău.

Unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA. „Aici ne referim la definiția serviciilor de restaurant și catering din Codul Fiscal. Doar agenții care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare și băutură, vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%. Un exemplu, unitățile de alimentație care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziție un spațiu pentru consum și nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă). Așadar, o pizza comandată și livrată la domiciliu va fi subiect de 9% TVA, spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin să mănânci la restaurant decât acasă”, explică specialistul.

În aceeași notă, vor apărea și discriminări între tipurile de unități de alimentație publică. Spre exemplu, o patiserie sau o altă afacere mică, care nu dispun de spațiu și nu prestează servicii conexe (cum ar fi servirea la masă) nu va putea aplica cota redusă de TVA de 5%. În timp ce o afacere mai mare, care dispune de spațiu cu mese și angajează ospătari, chelneri, barmani va putea să aplice cota redusă.

Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operațiunilor de restaurant și catering.

O altă modificare adusă de această ordonanță constă în reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pentru serviciile aferente industriei recreative, respectiv permiterea accesului în bâlciuri, parcuri de distracții și în parcuri recreative, dar și utilizarea facilităților sportive pentru practicarea sportului. „Măsura este binevenită, întrucât România dispune de un potențial semnificativ în zona dezvoltării parcurilor de distracții și parcurilor recreative, datorită reliefului și resurselor naturale de care dispune. În plus, aceste sectoare au beneficiat de realizarea unor investiții consistente în ultimii ani, concretizate în apariția mai multor parcuri de distracție și aventură în diferite zone ale țării”, consideră Teampău.

Aplicarea cotei reduse de TVA de 5% este binevenită și pentru utilizarea facilităților sportive, în sensul promovării sportului în rândul populației, care înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale sedentarismului din UE, dar și creșterii competitivității serviciilor oferite de sălile de sport.

„În concluzie, sunt de așteptat anumite clarificări, necesare în implementarea cu succes a acestor reduceri de cotă. Este evident că, cel puțin din perspectiva creșterii gradului de colectare a TVA, măsura ar trebui să producă efecte pozitive, având în vedere faptul că, potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, România se clasa în anul 2016 pe primul loc în UE, în ceea ce privește deficitul de colectare a TVA”, a încheiat Adrian Teampău.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase