Decalajul dintre importurile și exporturile de produse alimentare s-a triplat. Care este principalul produs exportat de România

Decalajul dintre importurile și exporturile de produse alimentare s-a triplat. Care este principalul produs exportat de România
Publicat: 28/09/2016, 12:41

Importurile au crescut cu 12,5%, atingând valoarea de 2,9 miliarde de euro, în timp ce exporturile au însumat doar 2,3 miliarde de euro (în scădere cu 4,9% comparativ cu semestrul I 2015), rezultând astfel un deficit comercial la produsele agroalimentare de peste 663 de milioane de euro.

La importuri, cele mai importante creșteri au fost consemnate la grâu (+35,1 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+28,4 milioane de euro), zahăr (+25,5 milioane de euro), preparate alimentare (+20,5 milioane de euro), ciocolată (+20,1 milioane de euro), brânzeturi (+18,3 milioane de euro), banane (+16,7 milioane de euro), țigări (+15,2 milioane de euro) și citrice (+15,0 milioane de euro).

Carnea de porc a fost principalul produs importat în primul semestru, valoarea totală fiind de 129,5 milioane de euro (+12,8 milioane de euro față de aceeași perioadă din 2015).

Au scăzut importurile de porumb (-119,7 milioane de euro), turte de soia (-15 milioane de euro), animale vii din specia porcine (-7,3 milioane de euro) și semințe de floarea-soarelui (-6 milioane de euro).

La exporturi, porumbul și uleiui de floarea-soarelui au marcat cele mai puternice scăderi față de perioada de referință, cu 259,8 milioane de euro și, respectiv, cu 42,5 milioane de euro.

De asemenea, a regresat exportul de turte din extracția grăsimilor vegetale cu 18,7 milioane de euro, iar la țigări – locul doi în top export, deși cantitatea expediată a crescut cu 16% – încasările au scăzut cu 27,1 milioane de euro. La carne de pasăre, exporturile au scăzut cu 10,2 milioane de euro, iar importurile au crescut cu 8,1 milioane de euro.

Principalul produs exportat a fost grâul, cu 2,43 milioane de tone pentru 421,7 milioane de euro, cantitatea livrată fiind majorată cu 88,1% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, iar încasările mai mari cu 151,9 milioane de euro. „Volume suplimentar exportate au generat venituri în creștere față de semestrul I 2015 la orz (+23,2 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui (+15,6 milioane de euro), animale vii din specia bovine (+14,8 milioane de euro), preparate alimentare (+14,2 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+9,6 milioane de euro), carne de porc (+6,7 milioane de euro)”, se arată în documentul citat.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul cu produse agroalimentare al României. Livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 58,4% în total exporturi, iar achizițiile intra-UE au deținut o pondere de 81,5% din total importuri.

„În condițiile în care dinamica fluxurilor comerciale agroalimetare cu țările terțe nu a fost de natură să genereze presiune asupra rezultatului balanței, adâncirea cu 451,8 milioane de euro a deficitului se datorează exclusiv deteriorării continue a situației schimburilor intra-UE. Livrările către statele membre UE s-au contractat cu 10,7%, în timp ce valoarea achizițiilor intra-UE de produse agroalimentare s-a majorat cu 14,3%, ridicând la aproape 1,1 mld. euro deficitul zonei după primele șase luni din 2016″, a mai transmis Ministerul Agriculturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice