Decizia pentru Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei mai așteaptă. Votul a fost amânat din lipsă de cvorum

Decizia pentru Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei mai așteaptă. Votul a fost amânat din lipsă de cvorum
Publicat: 11/10/2016, 16:03

Votul privindconversia în lei la cursul istoric a creditelor în valută a fost amânat marți în plenul Camerei Deputaților, din lipsă de cvorum. Social-democrații îi acuză pe liberali că au boicotat votul pentru toate proiectele din cauza moțiunii depuse împotriva ministrul Justiției. În plus, Liviu Dragnea a precizat că cei de la PNL„au mințit” cu bună știință, pentru că ei cunosc procedura și erau conștienți că nu va fi posibil să refuze să voteze doar în cazul moțiuni.

Comisiile juridică și de buget finanțe ale Camerei Deputaților au dat raport de adoptare inițiativei legislative prin care băncile sunt obligate să convertească în lei creditele luate în franci elvețieni de persoane fizice. Două dintre cele mai importante amendamente aduse legii – conversia să se facă în lei, iar cursul de schimb să fie acela din momentul semnării contractului de credit – i-au aparținut deputatului PNL Daniel Zamfir. Ambele au fost adoptate în unanimitate de deputații celor două comisii.

Alte amendamente aduse de liberalul Daniel Zamfir, consiliat în această chestiune de avocatul Gheorghe Piperea, vizează ca rambursarea anticipată a creditelor luate în franci elvețieni să se facă tot în lei, conversia să se facă prin act adițional încheiat la contractul de credit sau prin hotărâre judecătorească și, de asemenea, conversia să se aplice și contractelor de credit cesionate de bancă, dar și persoanelor supuse executării silite.

În schimb, deputatul PSD Viorel Ștefan a propus două condiții limitative ale conversiei creditelor din franci în lei. Una dintre aceste condiții prevede ca, pentru a fi eligibil să ceară conversia, debitorul trebuie să aibă un grad de îndatorare de peste 50% din venitul net. Liberalii, în frunte cu Daniel Zamfir, dar și UDMR s-au opus acestei propuneri, dar ea a fost adoptată cu 16 voturi pentru, 8 împotrivă și o abținere. Cei aproximativ 20 de cetățeni prezenți la lucrările comisiei și care au credite luate în franci elvețieni și-au manifestat nemulțumirea față de amendamentul propus de Viorel Ștefan și adoptat cu voturile PSD. ”Vă mulțumim, domnule Ștefan”, au spus ei ironic.

O altă condiție limitativă propusă de social-democratul Viorel Ștefan privește valoarea maximă a creditului contractat căruia să i se aplice conversia în lei. În primă instanță, membrii comisiei au adoptat cu 17 voturi pentru și 10 împotrivă ideea de a se impune un plafon, dar nu au reușit să cadă de acord asupra valorii acestuia. Același Viorel Ștefan, spre nemulțumirea liberalilor și a cetățenilor prezenți la lucrprile comisiilor, a propus va această conversie să se aplice doar celor care au contractat credite mai mici de 250.000 de franci elvețieni. Amendamentul a fost adoptat cu 13 voturi pentru și 8 împotrivă.

La finalul lucrărilor comisiilor juridică și de buget finanțe, cetățenii prezenți i-au înconjurat pe deputații PSD Ciprian Nica și Viorel Ștefan reproșându-le condițiile limitative de aplicare a conversiei pe care le-au adotat. În urma discuției cu ei, Nica a promis că va susține marți în plenul Camerei eliminarea condiției privind gradul de îndatorare de 50% din venitul net. ”Au fost două propuneri la pragul de îndatorare, de 50% și unul fără 50%. S-a votat în comisii ăla cu 50%. Pe cale de consecință, celălalt, fără pragul de 50%, este considerat amendament respins și va fi trecut în anexă la amendamentele respinse. Procedural, am zis că eu personal, o să susțin acest amendament considerat respins la plen. Să decidă plenul prin vot”, a promis Ciprian Nica.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, artizanul amendamentelor privind conversia în lei la cursul istoric a creditelor în franci elvețieni, i-a acuzat pe social-democrați că au preluat și susținut exact propunerile Guvernului privind condițiile limitative. ”Amendamentele nu sunt ale PSD, au venit de la Guvern. Aceste amendamente au fost propuse de Guvern și susținute de domnul președinte de ședință (Viorel Ștefan, deputat PSD – n.r.)”, a declarat Piperea.

Raportul comisiilor juridică și de buget finanțe urmează să intre marți în dezbatere și vot final în plenul Camerei Deputaților, care este decizională în acest caz.

„Această conversie duce la o pierdere imediată pentru sistem prin diferența de curs”

Reprezentanții susțin, că, pe lângă costurile suplimentare, aplicarea conversiei în lei la cursul istoric a creditelor în valută generează și pierderi.

„Această conversie duce la o pierdere imediată pentru sistem prin diferența de curs. Luăm în calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem avea, și la franci și la euro, și cu un curs, și cu discount, cu tot ceea ce ar putea să fie în situația cea mai defavorabilă. Și de multe ori ne uităm și ne dăm seama că genul acesta de impact poate să fie la un nivel pe care să nu îl mai putem repara”, a explicat președintele Asociației Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase