DECIZIE. O mare bancă din România, amendată cu 50.000 lei. Voia să majoreze dobânzile la credite fără să-și anunțe clienții

Redactor:
Razvan Ilie
DECIZIE. O mare bancă din România, amendată cu 50.000 lei. Voia să majoreze dobânzile la credite fără să-și anunțe clienții
Amenda acordată de Protecția consumatorului, confirmată în instanță

 Tribunalul Bucureşti a respins definitiv contestaţia depusă de Raiffeisen Bank România împotriva amenzii de 50.000 de lei aplicată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru practici comerciale incorecte în ceea ce priveşte stabilirea unui anume cuantum de dobândă, la unele credite, fără informarea debitorilor.

Cazul a început cu apariţia în spaţiul public, în 2017, a unor documente interne ale băncii, din perioada 2006-2007, din care rezulta că banca intenţiona majorarea unilaterală a dobânzilor la creditele în franci elveţieni, lei şi euro, fără a informa consumatorii vizaţi.

„Ca urmare a acestor informaţii, ANPC a iniţiat o acţiune de control, iar comisarii au constatat, la momentul respectiv, faptul că banca nu a depus toate diligenţele în relaţia cu consumatorul, dând dovadă de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare al consumatorilor. Conform documentelor, s-a stabilit faptul că, în perioada februarie – decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6%, şi fixase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care nu a fost comunicată vreunui consumator), pentru că ulterior să o majoreze la 5,6%”, spun reprezentanţii ANPC într-un comunicat de presă.

Practicile comerciale incorecte, motiv de amendă

Protecția Consumatorului a arătat că, potrivit contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune nu era în acelaşi câmp vizual, astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6% /an, respectiv 14% /3 ani).

Din cele sesizate, reiese faptul că Raiffeisen Bank folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv LEI şi EURO).

Ca urmare a acţiunii de control din octombrie 2017, ANPC a constatat încălcarea de către Raiffeisen Bank a Legii nr. 363/2007 privind practicile comerciale incorecte şi a aplicat băncii o amendă de 50.000 lei.

„În sensul celor de mai sus, practica comercială incorectă folosită de către Raiffeisen Bank constă în neinformarea în prealabil a consumatorului despre viitoarele costuri ale produsului financiar, faptă ce determină sau este susceptibilă să determine consumatorul să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o. Astfel, se impune informarea corectă şi completă a consumatorului, fără a omite o informaţie esenţială, necesară unui consumator mediu, ţinând cont de context, pentru luarea unei decizii de tranzacţionare”, se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.

Inchide