Delgaz Grid a identificat peste 1.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze şi curent în 2023. Numărul e cu aproape 40% mai mare faţă de 2022

Delgaz Grid a identificat peste 1.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze şi curent în 2023. Numărul e cu aproape 40% mai mare faţă de 2022
Publicat: 22/02/2024, 14:35

Reprezentanţii Delgaz Grid au anunţat că peste 1.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică au fost identificate în 2023, iar numărul acestora este cu aproape 40% mai mare faţă de 2022.

Delgaz Grid, companie a grupului E.ON România, distribuitor integrat de energie electrică și gaze naturale din România, a transmis că numărul cazurilor de consum fraudulos este în creștere.

„Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat anul trecut un număr de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe faţă de anul 2022, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică. Pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, au fost întocmite şi transmise plângeri penale către instituţiile abilitate”, au transmis reprezentanţii Delgaz Grid.

Compania operează o reţea de gaze naturale cu lungimea de peste 24.000 kilometri, respectiv o reţea de electricitate de peste 83.000 kilometri. Acestea deservesc, în total, circa trei milioane de clienţi şi acoperă următoarele județe Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău, conform site-ul companiei.

Orice instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu

Potrivit acestora, instalaţiile clandestine utilizate, intervenţiile neautorizate asupra branşamentelor şi contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită.

„Orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, oamenii îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa. Pot avea de suferit atât cei care «se bucură» de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar şi persoanele, locuinţele, agenţii economici din vecinătate şi nu în ultimul rînd, mediul”, a menţionat sursa citată.

În plus, performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile, arată Delgaz Grid.

Mai mult, acest consum fraudulos înseamnă şi pierderi financiare pentru companie dar şi creşterea unor cheltuieli pentru consumatori deoarece intervenţiile ilegale îi afectează pe consumatorii oneşti. Acest consum fraudulos reprezintă furt, pedepsit de Codul Penal.

Astfel, cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

„Spre comparaţie, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraş cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie)”, au mai transmis reprezentanţii Delgaz Grid.

Compania îi încurajează pe cei care au identificat situații de potențial consum fraudulos să le comunice la [email protected] sau la 0371 700 157.

Sursa foto: Delgaz

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Oamenii sunt uluiți când află ce vârstă are acest bărbat. Cum reușește să păcălească procesul...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie a găsit o poșetă în care erau acte, bani și telefoane lângă gara...
Vestea momentului! Simona Halep și-a anunțat retragerea sâmbătă, 20 aprilie 2024
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
Vremea de Florii și de 1 Mai. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
Doliu în lumea presei! Fotograful sportiv Alexandru Hojda a murit la vârsta de 45 de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga? Cum ieși din sensul giratoriu?
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
DOVADA că Titanicul NU s-a scufundat! O fotografie din 1912 arată...
SE DĂ LEGE în România. Este vestea pe care O AȘTEPTAU milioane de români
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu aniversează 13 ani de căsnicie! Cei doi soți au făcut...
”Până nu mă omoară acest individ” Actrița Cristina Cioran se teme pentru viața ei, după...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Șeful celei mai mari organizații pentru căutarea vieții extraterestre spune că „este viață dincolo de...