Delgaz Grid a identificat peste 1.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze şi curent în 2023. Numărul e cu aproape 40% mai mare faţă de 2022

Delgaz Grid a identificat peste 1.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze şi curent în 2023. Numărul e cu aproape 40% mai mare faţă de 2022
Publicat: 22/02/2024, 14:35

Reprezentanţii Delgaz Grid au anunţat că peste 1.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică au fost identificate în 2023, iar numărul acestora este cu aproape 40% mai mare faţă de 2022.

Delgaz Grid, companie a grupului E.ON România, distribuitor integrat de energie electrică și gaze naturale din România, a transmis că numărul cazurilor de consum fraudulos este în creștere.

„Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat anul trecut un număr de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe faţă de anul 2022, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică. Pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, au fost întocmite şi transmise plângeri penale către instituţiile abilitate”, au transmis reprezentanţii Delgaz Grid.

Compania operează o reţea de gaze naturale cu lungimea de peste 24.000 kilometri, respectiv o reţea de electricitate de peste 83.000 kilometri. Acestea deservesc, în total, circa trei milioane de clienţi şi acoperă următoarele județe Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău, conform site-ul companiei.

Orice instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu

Potrivit acestora, instalaţiile clandestine utilizate, intervenţiile neautorizate asupra branşamentelor şi contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită.

„Orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, oamenii îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa. Pot avea de suferit atât cei care «se bucură» de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar şi persoanele, locuinţele, agenţii economici din vecinătate şi nu în ultimul rînd, mediul”, a menţionat sursa citată.

În plus, performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile, arată Delgaz Grid.

Mai mult, acest consum fraudulos înseamnă şi pierderi financiare pentru companie dar şi creşterea unor cheltuieli pentru consumatori deoarece intervenţiile ilegale îi afectează pe consumatorii oneşti. Acest consum fraudulos reprezintă furt, pedepsit de Codul Penal.

Astfel, cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

„Spre comparaţie, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraş cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie)”, au mai transmis reprezentanţii Delgaz Grid.

Compania îi încurajează pe cei care au identificat situații de potențial consum fraudulos să le comunice la [email protected] sau la 0371 700 157.

Sursa foto: Delgaz

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto