Doi parlamentari propun ca românii să poată face inspecția tehnică periodică a vehiculelor oriunde în UE sau Republica Moldova

Redactor:
Andrei Ilinca
Doi parlamentari propun ca românii să poată face inspecția tehnică periodică a vehiculelor oriunde în UE sau Republica Moldova
Tit-Liviu Brăiloiu și Șerban Nicolae au depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect de lege care acordă posibilitatea românilor să efectueze inspecția tehnică periodică oriunde pe teritoriul UE sau Republica Moldova.

Proiectul propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor înmnatriculate sau înregistrate în România.

„Activitatea de inspecție tehnică periodică se poate realiza, atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Republicii Moldova, pe teritoriul statelor membre ale Spațiului Economic European și pe teritoriul Confederației Elvețiene, prin operatori economici autorizați, numai în baza unui contract de franciză încheiat cu R.A.R de către aceștia, în condițiile legii”, arată proiectul care introduce un nou alineat în lege.

Inițiativa mai propune introducerea unui nou articol: „Pe teritoriul Republicii Moldova, pe teritoriul statelor membre ale Spațiului Economic European și pe teritoriul Confederației Elvețiene, activitatea de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se va face numai prin persoane autorizate în România, în condițiile prezentei legi”.

Cei doi senatori PSD susțin că proiectul este necesar, în condițiile în care mulți români au obligația de a asigura ITP pentru autoturisme la intervale între șase luni și doi ani, ceea ce duce la costuri suplimentare pentru aceștia.

„În prezent, cifre semnificative de vehicule înmatriculate în România se află în folosința unor cetățeni români aflați pentru medie sau lungă durată în afara României, cu precădere în statele europene. Astfel, un număr foarte mare de cetățeni români sunt în situația de a suporta un disconfort major și costuri mari, determinate de obligația de a asigura ITP pentru vehiculele deținute și care sunt înmatricuate în România, la intervale situate între șase luni și doi ani”, arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Inițiativa legislativă a fost depusă, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizară, decizională fiind Camera Deputaților.

Foto: Pixabay

Tags:
Inchide