După ce l-a refuzat pe Iohannis, Guvernul deschide ușa BNR. Promisiunea ministrului de Finanțe înainte de întâlnirea cu Isărescu

Redactor:
Dan Straut
După ce l-a refuzat pe Iohannis, Guvernul deschide ușa BNR. Promisiunea ministrului de Finanțe înainte de întâlnirea cu Isărescu
Premierul Viorica Dăncilă se va întâlni, joi, la Palatul Victoria, cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. În avans, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că se va discuta și de inflație, și de ROBOR, indici care vor scădea în urma colaborării BNR-Guvern.

„Discuția aceasta de la Guvern a fost stabilită înainte ca dl președinte să anunțe acea mediere care, după părerea mea, nu se justifică. Vom discuta, cu dl Isărescu, despre ROBOR, de inflație și de alte subiecte care dau imaginea noastră macroeconomică”, a spus Eugen Teodorovici într-o emisiune la România TV.

„Colaborarea noastră (n.n.- Guvern-BNR) se va vedea în piață, în sensul scăderii acestor doi indici. Inflația va fi undeva spre 3,5%, aproape de nivelul calculat de noi la stabilirea bugetului pe acest an”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Oficialul a menționat că Ministerul Finanțelor ar putea ieși cu „o dobândă mai bună”, într-o sesiune de titluri de stat pentru populație și că se așteaptă ca analiștii economici să considere această măsură ca pe o concurență a statului în raport cu băncile. „Dacă ieșim cu titluri de stat pentru populație cu o dobândă atractivă, mă aștept ca oamenii cu pregătire economică foare înaltă să spună că Guvernul a început o luptă împotriva băncilor, dar nu este deloc așa. Astfel de declarații sunt nejustificate și iresponsabile, e posibil ca pentru mine, ca Minister de Finanțe, să ajung să mă împrumut mai scump din cauza acestor declarații”, a spus Eugen Teodorovici.

Referindu-se la declarațiile recente ale președintelui României, ministrul Finanțelor a întrebat „de ce la o mediere Președinția cheamă doar o singură parte” și „de ce s-a referit la pesediști” în loc să aleagă varianta „nu comentez”. „Toate aceste ieșiri și declarații afectează zona economică a României, inclusiv costurile de finanțare”, a mai spus Teodorovici.

Inchide