Decizie. Biden pregătește un plan de 1,5 trilioane dolari pentru a contracara efectele pandemiei. Categoriile sociale și sectoarele vizate

Decizie. Biden pregătește un plan de 1,5 trilioane dolari pentru a contracara efectele pandemiei. Categoriile sociale și sectoarele vizate
Publicat: 14/01/2021, 18:47

Noul președinte al SUA pregătește un plan extrem de ambițios pentru a soluționa una din principalele promisiuni făcute în campania electorală: rezolvarea problemelor generate de pandemie. Pachetul economic anunțat propune resurse pentru combaterea Covid 19 și redresarea economică.

Noua administrație prezidențială va colabora cu Congresul la un pachet economic de sprijin, după ce Biden va prelua funcția, pe 20 ianuarie. Pachetul are o valoare de peste 1,5 trilioane de dolari iar Biden ar urma să sprijine parteneriatele cu companiile private, pentru a crește numărul de americani vaccinați, transmite joi agenția Reuters.

O parte semnificativă din resursele financiare suplimentare vor fi dedicate comunităților defavorizate.

Demiterea lui Trump poate eclipsa anunțul lui Biden

Biden intenționează să-și prezinte pachetul economic în timpul unui discurs în prime-time, joi seară, dar declarațiile sale ar putea fi puse în plan secund de acțiunea de destituire a actualului președinte, aflată în plină desfășurare.

Camera Reprezentanților, condusă de democrați, a votat miercuri pentru acuzarea lui Trump. Zece dintre colegii săi republicani s-au alăturat democraților pentru a-l acuza de incitarea la revoltă, după ce a ținut un discurs în urma căruia susținătorii săi au atacat Capitoliul, pe 6 decembrie.

Președintele ales, Joe Biden, a declarat săptămâna trecută că pachetul de stimulare va fi „de miliarde de dolari” și a susținut că urgentarea unor cheltuieli ar reduce daunele economice pe termen lung, provocate de pandemie.

El a mai spus că vor exista „miliarde de dolari” pentru a accelera distribuția vaccinului, că vor fi bani pentru a ajuta la redeschiderea școlilor, astfel încât guvernele de stat și locale să evite concedierea profesorilor, ofițerilor de poliție și a lucrătorilor din domeniul sănătății.

Brian Deese, consilierul economic al lui Biden, a declarat pentru Reuters că președintele ales va pune presiune pe Congres să adopte măsuri de stimulare imediată, după care va apela și la măsuri de redresare economică pe termen mai lung.