Un grup de state americane a făcut o plângere împotriva gigantului Google, pe care îl acuză de încălcarea legislației în domeniul concurenței

Un grup de state americane a făcut o plângere împotriva gigantului Google, pe care îl acuză de încălcarea legislației în domeniul concurenței
Gigantul tech Google, vizat într-un nou dosar / Sursă FOTO: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 15/11/2021, 12:43

Un grup de state ale SUA, conduse de Texas, au depus o plângere modificată împotriva Google, parte a grupului Alphabet, companie pe care o acuză de folosirea unor practici coercitive şi de încălcarea legislaţiei din domeniul concurenţei în demersurile sale de a extinde poziția deja dominantă pe piaţa de publicitate.

Acuzaţiile modicate sunt doar cele mai recente dintr-o serie de investigaţii antitrust împotriva Google privind practicile sale de afaceri. transmite Reuters.

Compania de tehnologie este vizată de mai multe procese, inclusiv unul intentat de Departamentul de Justiţie pentru practici monopoliste.

Google a pierdut, la începutul săptămânii trecute, un apel împotriva unei decizii antitrust a Uniunii Europene care a amendat compania cu 2,8 miliarde de dolari.

În plângerea actualizată din SUA, înregistrată vineri la un tribunal federal din New York, părțile reclamante acuză Google că foloseşte tactici monopoliste şi coercitive faţă de publicitari, în eforturile sale de a domina şi de a elimina concurenţa în publicitatea online.

Cum ar fi acționat compania în propriul avantaj

Procesul evidenţiază, de asemenea, utilizarea de către Google a unui program secret numit „Proiectul Bernanke” în 2013, care folosea datele de licitaţie pentru a oferi un avantaj propriului său serviciu de cumpărare a reclamelor.

De exemplu, potrivit Reuters, într-o iteraţie din 2015 a programului, Google ar fi renunţat la a doua cea mai mare sumă ofertată de la licitaţiile editorilor, a acumulat bani într-un pool şi apoi a cheltuit aceşti bani pentru a crește doar sumele licitate aparţinând agenţilor de publicitate care au folosit serviciul Google Ads. În caz contrar, cel mai probabil că ar fi pierdut licitaţiile, susţin statele care sunt parte a acțiunii în instanță.

Nici Alphabet, nici biroul procurorului general din Texas nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters cu privire la proces.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult