S-a lansat licitația pentru cea mai modernă navă de cercetare din apele interne europene. Beneficiarul este o universitate din România

S-a lansat licitația pentru cea mai modernă navă de cercetare din apele interne europene. Beneficiarul este o universitate din România
Publicat: 26/01/2021, 11:03

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a lansat licitația pentru ceea ce va fi „cea mai modernă navă de cercetare din apele interioare ale Europei”, conform beneficiarului. Vaporul va face parte dintr-un proiect amplu, în valoare totală de 92 milioane de lei, prin care se vor studia, de exemplu, impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității.

Până pe data de 26 februarie se pot depune oferte pentru „navă de cercetare și pasageri pentru voiaje de zi”, pentru care există un buget estimat de 27 milioane lei, fără TVA. Vasul este componenta principală în cadrul celui mai ambițios proiect de cercetare din România: „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN”.

Este vorba de o finanțare în valoare totală de 92 milioane de lei obținută de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați prin Programul Operațional Competitivitate.

Intenția proiectului este să creeze o infrastructură de cercetare de excelență materie de energie, mediu și schimbări climatice.

Infrastructura lui are două componente majore: nava și un sistem fix de laboratoare, complementare cu cele de pe vapor. În total ar trebui să fie 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.

Proiectul va acoperi două mii de km pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic (care acoperă peste 30% din suprafața Uniunii Europene) și domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie etc. și acoperind specializări multiple: chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc.

Noutățile tehnico – științifice aduse de proiect

Conform reprezentanților universității gălățene, autonomia navei de cercetare și posibilitatea de a găzdui în regim de marș o echipă internațională formată din 10 cercetători vor face posibilă participarea în proiecte de cercetare multiple, succesive sau paralele, în care vor fi implicați experți din diferite țări pe perioada mai multor luni.

Se va evalua impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității (speciile migratoare de ihtiofaună și pasările).

Sistemele fixe și mobile de observare vor permite permit monitorizarea unor parametri climatici (continuu) și a compoziției atmosferice (periodic), într-o zonă în care măsurătorile de această natură sunt sporadice sau inexistente, continuitatea lor fiind esențială pentru a determina evenimentele cauzate de modificările climatice.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, cea mai mare colecție descoperită vreodată...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Prefectul Silviu COȘA, ALES VICEPREȘEDINTELE PNL, regiunea Sud Est
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Anunț uluitor despre vaccin! Ce efect are asupra creierului
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...