S-a lansat licitația pentru cea mai modernă navă de cercetare din apele interne europene. Beneficiarul este o universitate din România

Redactor:
Cezar Amariei
S-a lansat licitația pentru cea mai modernă navă de cercetare din apele interne europene. Beneficiarul este o universitate din România

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a lansat licitația pentru ceea ce va fi „cea mai modernă navă de cercetare din apele interioare ale Europei”, conform beneficiarului. Vaporul va face parte dintr-un proiect amplu, în valoare totală de 92 milioane de lei, prin care se vor studia, de exemplu, impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității.

Până pe data de 26 februarie se pot depune oferte pentru „navă de cercetare și pasageri pentru voiaje de zi”, pentru care există un buget estimat de 27 milioane lei, fără TVA. Vasul este componenta principală în cadrul celui mai ambițios proiect de cercetare din România: „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN”.

Este vorba de o finanțare în valoare totală de 92 milioane de lei obținută de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați prin Programul Operațional Competitivitate.

Intenția proiectului este să creeze o infrastructură de cercetare de excelență materie de energie, mediu și schimbări climatice.

Infrastructura lui are două componente majore: nava și un sistem fix de laboratoare, complementare cu cele de pe vapor. În total ar trebui să fie 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.

Proiectul va acoperi două mii de km pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic (care acoperă peste 30% din suprafața Uniunii Europene) și domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie etc. și acoperind specializări multiple: chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc.

Noutățile tehnico – științifice aduse de proiect

Conform reprezentanților universității gălățene, autonomia navei de cercetare și posibilitatea de a găzdui în regim de marș o echipă internațională formată din 10 cercetători vor face posibilă participarea în proiecte de cercetare multiple, succesive sau paralele, în care vor fi implicați experți din diferite țări pe perioada mai multor luni.

Se va evalua impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității (speciile migratoare de ihtiofaună și pasările).

Sistemele fixe și mobile de observare vor permite permit monitorizarea unor parametri climatici (continuu) și a compoziției atmosferice (periodic), într-o zonă în care măsurătorile de această natură sunt sporadice sau inexistente, continuitatea lor fiind esențială pentru a determina evenimentele cauzate de modificările climatice.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Bianca Drăgușanu, goală în cadă! Imagini interzise cu fosta soție a lui Alex Bodi...
SE ÎNCHID DIN NOU școlile pe 8 martie? Anunțul făcut de ministrului Educației pentru toți...
Ce crede Angela Merkel despre Simona Halep! Dezvăluiri fabuloase: cum o alintă pe româncă
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Partidul AUR aduce acuzații grave Guvernului! George Simion: 'Românii trebuie să fie informați'
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toți turiștii care sosesc în țară
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Doamne, cât de mult a slăbit! Fostul soț sigur regretă acum divorțul! Îi reproșase că...
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
eMAG le dă la preț de zile mari: 7 telefoane ieftine pe care să le...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
DOLIU în presă: Virusul ucigaş a răpus-o. Din păcate, medicii nu au mai avut ce...
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea unei afaceri începute în anii 2000 de un tânăr care tocmai terminase facultatea. Câţi...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide